Kunnskapsminister Guri Melby (V).

Departementet: Fagfornyelsen går som planlagt

Kunnskapsdepartementet har bestemt seg: Koronaviruset hindrer ikke innføringen av nye læreplaner til høsten.

Publisert

– Elever, lærere og skoleledere har imponert oss med sin kreativitet og handlekraft i denne krisen. Det gir oss tro på at skolene skal kunne ta i bruk de nye læreplanene til høsten uten altfor store forsinkelser, sier kunnskapsminister Guri Melby i en pressemelding.

Før jul ble de nye læreplanene fastsatt av Kunnskapsdepartementet. Planen har vært at de skal rulles ut fra neste skoleår. Og den planen opprettholdes kan departementet opplyse onsdag.

"Mange skoler og kommuner har forberedt seg på fagfornyelsen i lang tid. Skolene må ta tiden til hjelp, men en forsinkelse på et helt år er ikke nødvendig", heter det i pressemeldingen.

– Det er viktig at fagfornyelsen fortsetter som planlagt, men forventinger til hva vi rekker må kommuniseres med klokskap. Vi forstår at forberedelsene til de nye læreplanene ikke har vært like omfattende som opprinnelig planlagt, men samtidig er det mange som har sett fram til å ta de nye læreplanene i bruk, sier Guri Melby.

Ba om utsettelse

Før påske ba Skolenes Landsforbund (SL) om at fagfornyelsen måtte utsettes ett år, til 2021. Leder i SL, Anne Finborud, uttalte til Utdanningsnytt at hun ikke kan forstå hvordan lærere og skoler har hatt mulighet til å arbeide med fagfornyelsen i unntakstilstanden som korona-pandemien har ført til i skolen.

– Nå må skolene og lærerne få tid til å ta igjen tapt undervisning og skape trygghet i læresituasjonen, sa Finborud.

En av dem som har advart mot fagfornyelsen utsettes er Øystein Gilje, førsteamanuensis ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning ved Universitetet i Oslo. Gilje mener en utsettelse vil være ødeleggende for en av de største reformene i norsk skole på mange år.

– Arbeidet med nye læreplaner henger også nøye sammen med andre prosesser - som ny vurderingsforskrift. Mitt inntrykk er også at det sitter veldig mange skoleledere og lærere rundt om i landet og venter på å komme i gang med arbeidet med nye læreplaner, sier han.

Også leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal har uttalt til Utdanningsnytt at de har inntrykk av at mange lærere gjerne vil komme i gang med arbeidet.

Powered by Labrador CMS