Videregående skoler i Rogaland står overfor store kutt.

Gjeld på 7 milliarder – millionkutt i videregående skoler i Rogaland

Fram til 2023 skal videregående skoler i Rogaland spare 57 millioner kroner. Bare neste år må videregående opplæring kutte nær 30 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Stavanger Aftenblad.

Mandag lag fylkesrådmann Inge Smith Dokken frem budsjettforslaget for 2021. Fylkeskommunen har en stram økonomi. I løpet av økonomiplanperioden passerer gjelden 7 milliarder kroner. Det betyr kutt i videregående opplæring. Neste år må skolene kutte med nær 30 millioner kroner.

– Videregående opplæring utgjør 55 prosent av fylkesbudsjettet. Derfor må vi effektivisere driften i skolene, sa Smith Dokken.

Les også: Kommune-Norge ber om mer penger etter korona

Dobler elevgrupper

Allerede i høst tok de videregående skolene i fylket frem sparekniven. Fram til 2023 skal skolene spare 57 millioner.

– Vi har allerede en plan for hvordan vi skal spare. Dette er kjent og drøftet med organisasjonene og skolene, sier Joar Loland, utdanningsdirektør i Rogaland, til Stavanger Aftenblad.

Planen består i at:

  • Elevgruppene på yrkesfag er doblet i fellesfag på mange skoler.
  • Kontaktlærerne på studiespesialiserende i 2, og 3, klasse har fått dobbelt så mange elever å ta ansvar for.

Det bekymrer fylkesleder i Utdanningsforbundet Rogaland, Gunn Reidun Tednes Aaserød. Hun frykter at tiltakene vil kunne få konsekvenser for elev-frafallet.

Les også: Laget rundt læreren forsvinner i Trondheim:«Vi er allerede i en situasjon hvor det er lovbrudd ved flere skoler med tanke på lærernormen»

Må ruste opp

Samtidig blir det 1800 flere elever i Sør-Rogaland skoleåret 2026/27. Fylket har derfor også vedtatt at sju videregående skoler skal utvides og pusses opp. Deretter må kapasiteten bygges ned på grunn av fallende elevtall. Om lag 800 nye elevplasser blir permanente.

Budsjettforslaget legger også opp til 5400 lærlinger, som også er en liten økning.

Fylkesordførerer Marianne Chesak er bekymret, men lettet over at det ikke legges opp til ytterligere kutt i skolen enn de som allerede var kjent.

– Vi visste at vi måtte kutte, det har vi allerede signalisert. Men budsjettet er stramt, og blir krevende å gjennomføre, sier hun til stavanger Aftenblad.

Totalt må fylkeskommunen kutte 218 millioner de neste fire årene.

Endelig budsjett vedtas i desember.

Powered by Labrador CMS