Minister for forskning og høyere utdanning, Henrik Asheim, kommenter årets opptak under en pressekonferanse på OsloMet om opptaket til høyere utdanning.

Opptaket til grunnskoleutdanningen har gått ned – barnehagelærer går opp

Samtidig som opptaket til grunnskolelærer- og lektorutdanningen har gått ned, går opptaket til barnehagelærer opp med over 9 prosent.

Mandag fikk de som har søkt seg til høyere utdanning til høsten, svar på hvilken studieretning og skole de har kommet inn på. Fredag ble oversikten lagt fram.

Den viser at rekordmange 108.000 har fått tilbud om studieplass, som er 8.000 flere enn i fjor. Totalt har 11.741 søkere fått tilbud om studieplass på lærerutdanning for skole eller barnehage – noe som er 364 flere enn i fjor. Samlet sett var økningen i antall tilbud til lærerutdanningen på 3 prosent.

– Liten vekst

– Det er en liten vekst, men den er betydelig mindre enn den har pleid å være, sier avdelingsdirektør for utdanningstjenester i Unit, Terje Mørland.

På barnehagelærerutdanningen er det flere enn noensinne som har fått plass, ifølge Kunnskapsdepartementet. Tallene viser en oppgang på over 9 prosent.

Samtidig er det en nedgang i opptaket til grunnskolelærerutdanningen på henholdsvis 0,4 og 4,9 prosent for lærerutdanningen fra 1–7. trinn og 5–10. trinn. Opptakstallene for lektorutdanningen går også ned med 3,2 prosent.

Flere kvalifiserte søkere

– Nedgangen er noe som må tas på alvor. Skal et yrke rekruttere godt, må det oppleves som attraktivt. Det handler selvsagt også om lønn, sier nestleder i Utdanningsforbundet, Terje Skyvulstad, i en pressemelding.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) presiserer imidlertid at antall kvalifiserte søkere til studiet har gått opp, til tross for en nedgang i søkertall.

– Det positive er at selv om antallet som søkte gikk ned, så ser vi at antallet kvalifiserte søkere som har fått plass, går opp, sier statsråden til NTB.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS