UDF-leder Steffen Handal.
UDF-leder Steffen Handal.

Handal: – Det blir en utfordring å ivareta smittevern i barnehager

Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal, er glad for at myndighetene lyttet til deres råd, men bekymret for at barnehagene skal gjenåpne om bare to uker.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er veldig glad for at det ikke blir noen åpning av hverken skoler eller barnehager første uka etter påske, slik vårt klare råd var, sier leder av Utdanningsforbundet, Steffen Handal.

Tirsdag ettermiddag fulgte han godt med da regjeringen la frem de nye tiltakene for barnehager og skoler. Avgjørelsen er at barnehagene skal åpne den 20. april. Uka etter, den 27. april skal elever på 1. - 4. trinn få komme tilbake til skolene. Det samme gjelder yrkesfagelever på 2. og 3. trinn.

Det overordnede målet er at alle elever skal tilbake til skolen før sommeren.

– Vi kjenner ikke kunnskapsgrunnlaget regjeringen bygger på, men vi har tillit til at myndighetene tar de nødvendige smittevernfaglige hensyn. Jeg synes det er tillitvekkende når både statsministeren og kunnskapsministeren peker på at gjenåpning skal oppleves trygt for barn, foreldre og ansatte, sier Handal, men understreker samtidig at ekspertutvalgets rapport skal han lese med stor interesse.

Urolig for barnehagene

Utdanningsforbundets leder har tidligere etterlyst et sett med nasjonale smittevernregler for skoler og barnehager. Det ble han lovet av både kunnskapsministeren og statsministeren på tirsdagens pressekonferanse.

– Jeg forventer at vi også blir involvert i de prosessene, sier Steffen Handal.

Men helt beroliget er han likevel ikke helt.

– Jeg er mest bekymret for at barnehagene skal åpne såpass raskt. Det blir en utfordring å ivareta smittevern i barnehager, og vi kjenner fortsatt ikke hvilke smittevernregler som blir gjeldende. Samtidig må vi stole på at regjeringen vet hva de gjør, og at deres avgjørelser er tatt på helt klare smittevernråd fra helsefaglige myndigheter.

– I kommentarfeltet er det mange lærere som uttrykker at de er bekymret for smitterisiko. Hva sier du til dem?

– Det skjønner jeg godt, og vi vet at det er mange medlemmer som er engstelige og bekymret. Til dem vil jeg si at vi gjør alt vi kan for at myndighetene skal trygge ansatte, foreldre og barn, og at åpningen oppleves som forsvarlig.

– Krevende

Statsminister Erna Solberg understreket på pressekonferansen tirsdag at barn og ansatte i risikogrupper ikke skal være nødt til å returnere til barnehager og skoler. Disse barna vil fremdeles blitt gitt tilbud om fjernundervisning.

– Hva med bemanningen? Om tre uker skal det undervises i klasserommene, og på digitale plattformer. Guri Melby sa også at det kan bli en løsning å dele avdelinger og klasser inn i mindre barnegrupper. Er det ansatte nok?

– Det er et godt spørsmål, og svaret må prosessen frem mot en gjenåpning avdekke. Jeg utelukker ikke at det er mulig å få til, men det vil bli krevende, sier Handal.

Powered by Labrador CMS