Helsedirektør Bjørn Guldvog, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og direktør i FHI Camilla Stoltenberg under en pressekonferanse om koronasituasjonen.
Helsedirektør Bjørn Guldvog, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og direktør i FHI Camilla Stoltenberg under en pressekonferanse om koronasituasjonen.

Kjerkol: Ingen planer om lettelser før midten av januar

Selv om smittetallene skulle synke den nærmeste tiden, har ikke helseministeren planer om å lempe på tiltakene før midten av januar.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har sagt at vi skal ha disse tiltakene fram til 14. januar, det har vi tenkt å holde fast på, sa helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag.

– Kunnskapsdepartementet ser på hvordan dette kan formidles og klargjøres for skolestart etter ferien, men vi har ingen planer om å gjøre lettelser nå, sa Kjerkol.

– Selv om det ser positivt ut, er det for tidlig å si om vi ser effekten av tiltakene. Så planen er å gjøre en ny vurdering 14. januar, sier helseministeren.

Advarer mot smittebølge

Det er allerede klart at i Oslo åpner grunnskoler og barnehager på gult nivå etter juleferien. Videregående skoler i hovedstaden åpner på rødt nivå.

Tirsdag gikk Folkehelseinstituttet ut og sa at de venter en vesentlig økning i omikronsmitten de neste ukene. Helsedirektoratet advarer kommunene om økt belastning på helsetjenestene.

I et brev datert 20. desember viser direktoratet til at flere europeiske land nå opplever rask økning i smitten med omikronvarianten av viruset. De ber kommunene forberede seg på en smittebølge med korona, og at det kan komme en influensabølge samtidig.

Karanteneregler ikke avgjort

Folkehelseinstituttet har samtidig bedt om at ansatte i skoler og barnehager blir unntatt karantenereglene.

– Alle unntak fra smittekarantene gir økt risiko for smittespredning. Men vi mener dette handler om hvorvidt man vil at barnehager og skoler skal holde åpent vinteren og våren neste år, uttalte FHIs Pål Surén til Utdanningsnytt forrige uke.

Regjeringen har foreløpig ikke tatt en avgjørelse i dette spørsmålet.

– Vi har mottatt råd fra FHI om karantenebestemmelser og vil vurdere disse. Jeg har stor forståelse for reaksjonene. Jeg har tatt opp problemene med karantenereglene med helsemyndighetene som er ansvarlig for å utarbeide reglene. Jeg er glad for at ansatte i skoler og barnehager sier ifra og håper de fortsetter å gjøre det, skriver kunnskapsminister Tonje Brenna i en e-post til Utdanningsnytt.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS