Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad advarer mot at de neste månedene blir krevende.

Nakstad: De muterte virusene kan gjøre det krevende å holde skoler og barnehager åpne

Til NRK sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad at mars og april kan bli de vanskeligste månedene i hele pandemien.

Publisert Sist oppdatert

– Mars og april kan bli de vanskeligste månedene i hele pandemien på grunn av faren for en tredje smittebølge med muterte virus og lav vaksinedekning i befolkningen, sier Espen Rostrup Nakstad til NRK.

Han legger til at de følger utviklingen i Sverige og Danmark nøye. Der stiger smitten med de muterte virusene svært raskt.

– Det blir vanskeligere å holde skoler og barnehager åpne, fordi de nye variantene er mer smittsomme i alle aldersgrupper, og ser ut til å bidra med mer smitte innendørs, sier Nakstad.

– Klasserom kan fort bli et sted der ikke bare 1-2 elever smittes som med den gamle varianten, men der en hel klasse blir smittet om nye virusvarianter brer om seg.

Les også: Britisk studie: Åpne skoler for de minste er ikke en stor smittekilde

Flere utbrudd i Oslo

I Oslo pågår det nå flere større smitteutbrudd ved en rekke skoler og barnehager. Det er mistanke om at det dreier seg om muterte varianter av viruset. Denne uken ble Norges største barnehage, Margarinfabrikken på Sagene, stengt etter smitte. Alle ansatte i barnehagen er bedt om å teste seg, den samme anbefalingen gjelder for barn over to år.

Nordre Follo var kommunen som først fikk utbrudd med de muterte variantene. Onsdag kveld besluttet imidlertid kommunestyret der at kommunen ikke lenger har behov for egne strenge tiltak. Hittil har 13 skoler og flere barnehager vært berørt av smitteutbruddet.

Les også: FHI tar kraftig oppgjør med skolestengninger

Krever ny gjennomgang av veilederne

Lederne for de tre lærerforbundene Utdanningsforbundet, Skolenes Landsforbund og Lektorlaget krevde i et intervju med Utdanningsnytt sist uke at smitteverntiltakene for skoler og barnehager må revideres.

De forteller om økt uro og frykt for smitte blant lærere og mener det er underlig at skoler og barnehager fortsatt drives under smittevernregler laget før mutantutbruddene.

– Etter nyttår var det kommuner som startet skoleåret på rødt nivå uten at smittetrykket var stort. Nå har de samme kommunene utbrudd av mutantvirus, og er underlagt akkurat de samme smittevernreglene som i januar. Det oppleves merkelig. Det er to helt ulike situasjoner, men samme sett med regler, sa leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal.

– De gjeldende smitteverntiltakene ble laget på et tidspunkt der man ikke hadde kjennskap til det muterte viruset. Vi tar for gitt at Folkehelseinstituttet tilpasser tiltakene til den nye situasjonen, uttalte leder i Skolenes Landsforbund, Anne Finborud.

Powered by Labrador CMS