Skolegården på Eiganes skole i Stavanger kan snart blir full av barn igjen. Men kommunen ber om mer tid til å planlegge for åpning.

Flere byer holder skoler og barnehager stengt etter påske uansett

Uavhengig av hva regjeringen bestemmer tirsdag, sier flere norske byer nei til å åpne skoler og barnehager etter påske. De ber om mer tid til å planlegge.

Publisert

– Jeg håper ikke det blir åpning etter påske. Jeg mener det er riktig å vente den første uken. Å vente til mandag 20. april, tidligst. Så får man se hvordan man faser det inn, sier Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) til Nordlys.

Årsaken er at de trenger mer tid til å forberede seg, forklarer han. Wilhelmsen ønsker seg dessuten nasjonale føringer, slik at det ikke blir noen varianter i kommunene rundt om i landet.

Men i flere byer sier de allerede nei til å åpne opp igjen første uka etter påske. Både i Trondheim og Oslo har man besluttet at, uavhengig av hva regjeringen faller ned på av videre tiltak, forblir barnehager og skoler stengt den første uka etter ferien.

– Vi ser ikke for oss at det er mulig å åpne på en trygg måte første uken etter påske. Det er også av praktiske hensyn, dette krever forutsigbarhet for alle parter, sa Thorkildsen søndag.

Videre tiltak for barnehager og skoler vil bli kjent på en pressekonferanse klokken 16. tirsdag.

Bergen holder stengt tirsdag

Heller ikke i Kristiansand mener de at de vil klare å åpne skoler og barnehager igjen tirsdagen over påske, skriver Fædrelandsvennen. Der ber de om mer tid.

I Bergen begrenser de seg derimot foreløpig til bare å holde stengt, og fortsatt tilby fjernundervisning, tirsdag 14. april.

– Uavhengig av hva nasjonale myndigheter bestemmer seg for, vil vi fortsatt holde skoler og barnehager stengt i Bergen tirsdag etter påske. Dette gjør vi for å iverksette nødvendige smitteverntiltak. Samtidig gir det våre elever, foresatte og ansatte mest mulig forutsigbarhet, sier byrådsleder Roger Valhammer til kommunens hjemmesider.

Planen klar- men ber om mer tid

I Stavanger har de lagt inn en planleggingsdag den samme tirsdagen. For over en uke siden startet de planleggingen for en mulig åpning av skoler og barnehager, og er klare til å åpne på kort tid. Men direktør for oppvekst og utdanning i Stavanger, Helene Ohm, sier til NRK at de med fordel kan få bedre tid til å omstille seg.

– Dersom regjeringen bestemmer å åpne skoler og barnehager, helt eller delvis, ser vi det som en stor fordel hvis får brukt den første uken etter påske til å planlegge.

Ohm mener den største utfordringen ved en åpning er å trygge ansatte og foreldre i forhold til en ny situasjon.

– Kommer til å trenge noen dager

I Utdanningsforbundet har de påpekt det samme.

– Vi trenger tid til å forberede hel eller delvis åpning etter at myndighetene mener det kan skje, uttalte leder Steffen Handal i et intervju med Utdanningsnytt søndag.

Det er Anne Finborud, leder i Skolenes Landsforbund, helt enig i.

– På det tidspunktet regjeringen bestemmer seg for å åpne skoler og barnehager, trenger Skole-Norge noen dager på deg for å ruste seg på å ta imot barn og elever på den enkelte arbeidsplass. Vi kommer til å trenge noen dager, sier hun.

Powered by Labrador CMS