– Å smile er helt gratis, og kanskje du gleder noen andre også, sier Tale Maria Krohn Engvik Foto: Privat

Har du gruetanker før skolestart?
– Øv deg på å si «Hei!» til noen du ikke kjenner

Hele Norges Helsesista, Tale Maria Krohn Engvik, hører fra mange barn og unge som gruer seg til å begynne på ny skole. – Øv deg på å smile eller si hei til fremmede, er hennes råd.

Publisert Sist oppdatert

– Enkelte begynner å grue seg allerede året før de skal begynne på ny skole. Venner blir splittet opp. De vet ikke hvordan de er, de nye som de skal begynne i klasse med, så jeg skjønner at det kan virke litt utrygt. Jeg pleier å si at de må prøve å putte gruetankene i en skuff, det kan godt hende at gruingen ikke er til noen nytte. Et nyttig tips er å øve seg på å smile til fremmede og gjerne si hei, sier Engvik.

Det kan godt hende at noen ser litt rart på en som hilser og smiler til noen de ikke kjenner.

– Men veldig mange blir glade for et smil. Prøv! En trenger ikke være bestevenner med alle, men en skal være hyggelig med alle. Det er en god øvelse i løpet av sommeren og smile til fremmede. Når en begynne på en ny skole til høsten, er det lettere å smile til fremmede og kanskje slå av en prat.

Øv på flaue ting

Helsesista legger ut snapper av seg selv på sosiale medier, men har ikke alltid syntes at det har vært like enkelt å stå foran kameraet.

– Da jeg startet å filme meg selv på offentlige steder, pleide jeg å sjekke om det kom noen før jeg begynte å filme. Det var litt ukomfortabelt, men jeg bestemte meg for at dette måtte jeg trosse. En bør øve seg på flaue ting. Etter hvert kjenner en at en blir sterkere inni seg, men det starter ofte med øving.

Negative tanker er helt ok, det er helt vanlig, men ikke la dem gro fast, er rådet fra Helsesista.

– Ta dem der og da. Prøv å snu det rundt og tenk at det kan gå bra. Livet er en bevegelse, som en dans eller en elv. La deg selv bli med på dansen.

Skjer det noe alvorlig kontakt, helsesøster ved skolen.

Ta unge på alvor

Enkelte ungdommer må flytte for seg selv når de skal begynne på videregående.

– Selvfølgelig kan det være tøft. Noen av ungdommene blir ensomme, men sier ikke ifra. Det er viktig at en sier det til noen og ikke går og har det fælt.

Selv grudde ikke Engvik seg for å begynne på ungdomsskolen eller videregående skole.

– Jeg var veldig spent, men heldigvis gikk jeg ikke rundt og grudde meg til det. Når en skal begynne på ny skole kan det hende du blir positivt overrasket når du begynner, og de fleste er nok spent.

– Har du noen råd til foreldre med tenåringer som gruer seg til skolestart?

– Ta det på alvor og vis forståelse. Og gi dem rådet om å øve seg. Ny skole med nye mennesker kan bli det beste som har skjedd deg, så prøv å være hyggelig mot dine nye klassekamerater, så er de ofte hyggelig tilbake, sier Tale Maria Krohn Engvik .

- Lytt til de unge og ta dem på alvor, råder Tale Maria Krohn Engvik. Foto. privat
Powered by Labrador CMS