Rektorer i Stavanger frykter de må permittere klasser på grunn av høyt sykefravær.
Rektorer i Stavanger frykter de må permittere klasser på grunn av høyt sykefravær.

Høyt sykefravær: Rektorer frykter de må permittere klasser

Rektorer i Stavanger har varslet foresatte om at de må permittere klasser dersom sykefraværet blant lærerne blir for høyt.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Stavanger Aftenblad.

"Dersom fråværet av personalet blir av ein slik størrelse at vi ikkje kan klare å få inn nok vikarar kan det hende vi må permittere klasser", heter det i varselet som er sendt ut til foreldrene ved Kristianlyst ungdomsskole. Flere skoler i Stavanger har sendt ut samme melding.

- Meldingen er lagt ut fordi det er en reell fare for at dette kan skje. Enten på slutten av dagen eller i verste fall hele dager, sier rektor ved Kristianlyst, Sverre Jørgen Høgmo til Stavanger Aftenblad.

Skolen har tatt inn både lærerstudenter og pensjonister som ekstra vikarer etterhvert som sykefraværet blant de ansatte har økt. Sykefraværet skyldes at ansatte må være hjemme på grunn av forkjølelsessymptomer.

Skolesjef i Stavanger, Jørn Pedersen, sier at målet er å holde i gang aktiviteten så lenge som mulig, men at det er en risiko for at permitteringer kan skje.

Både blant rektorene og i Utdanningsforbundet er bekymringen at det høye fraværet skal få konsekvenser for de elevene som trenger ekstra oppfølging.

Les også: Vil ikke ha vikarer i frykt for korona-smitte

Beredskapsplaner

Det har hersket forvirring omkring hvilke rettigheter elevene har på opplæring og undervisningsopplegg fra skolen dersom de må være hjemme på grunn av forkjølelsessymptomer.

I et intervju med Utdanningsnytt uttalte kunnskapsminister Guri Melby i helgen at de nå vurderer å lage en definisjon for hva som er langvarig fravær, som utløser en plikt om at skolene må tilrettelegge for opplæring for elevene.

– Vi ser også på om vi kan veilede bedre fra nasjonalt hold. I dag ligger det diverse råd på nettsidene til Utdanningsdirektoratet, nå går vi gjennom dem for å se om det er godt nok, sa Melby.

Kunnskapsministeren sier det er viktig å avklare hvilke situasjoner skolene skal gi alternativ opplæring og hvordan den skal gjennomføres.

Hun understreker at skolene må ha beredskapsplaner for hvordan de gjør det dersom det blir mye fravær ved skolene denne høsten.

– Man kan risikere at hele klasser er borte om gangen, da skal skolene ha en plan for hva de gjør i de situasjonene, sa Melby.

Les også: Alle ansatte i PBL-barnehager får tilbud om influensavaksine på jobb

Powered by Labrador CMS