Statsminister Erna Solberg under Regjeringens pressekonferanse om gjenåpning av samfunnet.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg under Regjeringens pressekonferanse om gjenåpning av samfunnet. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Åpner skolene for alle elevene fra mandag

Det blir opp til kommuner og skoler å finne lokale løsninger for hvordan alle elevene kan returnere til skolene fra 11. mai. Samtidig blir smittevernveilederne for skoler og barnehager oppdatert. .

Publisert Sist oppdatert

Saken oppdateres.

– Det har vært en ekstraordinær tid for oss alle. Men det norske folk har vist oss tillit og tålmodighet og nå er det vår tur til å legge frem en strategi for hvordan vi skal åpne Norge frem mot sommeren, sa statsminister Erna Solberg da hun innledet pressekonferansen torsdag kveld.

Planen er lettelser cirka hver 14. dag. Og allerede 11. mai kan alle skoler åpne igjen.

– Men det hviler et stort ansvar på oss alle. Vi må fortsette å holde avstand, holde oss hjemme og vaske hendene. Dette er de mest virkningsfulle tiltakene som kan gi oss hverdagen tilbake, sa Solberg.

To måneder

Det var 12. mars at regjeringen innførte de mest restriktive tiltakene i Norge i fredstid, som også innebar at alle landets skoler og barnehager ble stengt.

Etterhvert har flere av tiltakene gradvis blitt lettet på.

20. april ble barnehagene gjenåpnet. En uke senere fulgte 1.–4. trinn på barneskolen og yrkesfagelever i videregående etter, men for en halv million elever på 5. trinn og oppover har det nå gått to måneder siden sist de var på skolen.

Nå kan de få vende tilbake allerede fra mandag:

Alle skoler kan åpne opp igjen for alle elever fra 11. mai.

Også voksen opplæringen kan åpne neste uke.

– Vi har fått klare anbefalinger fra helsemyndighetene om at elevene kan komme tilbake til skolen, sa Melby og varslet samtidig at det vil komme reviderte smittevernveiledere for barnehager og skoler.

Regjeringen har bestemt at det vil være opp til kommunene og skolene å finne ut når de kan åpne. men alle elever skal få beskjed om når de kan starte opp igjen i løpet av neste uke.

Kravet er at alle elevene skal ha jevnlig og regelmessig undervisning på skolen hver uke. og at elevene fra 1. - 4. trinn fortsatt får et fulltidstilbud når skolene åpnes for alle.

– Noen skoler vil måtte ta i bruk ekstra lokaler, eller ha mye uteskole. Noen steder vil man bytte på hvilke trinn som kan ha undervisning på skolen på ulike tidspunkt av døgnet, eller på ulike dager. Vi har tillit til at skolene og kommunene finner de gode løsningene, sa Melby, og la til at det betyr større fleksibilitet, også med tanke på kohortstørrelsene.

Bekymring ved skolene

Mange rektorer har uttrykt at de ikke ser hvordan de kan ta tilbake samtlige elever ved skolene så lenge smittevernreglene opprettholdes. Trange skolegårder byr på utfordringer når elevgruppene skal holdes adskilt og ha avstand seg i mellom.

Andre har påpekt at de ikke har klasserom nok, eller at de kan utfordringer med bemanningen.

Leder for Utdanningsforbundet, Steffen Handal, har også uttalt at han er bekymret for hvordan skolereturen for samtlige elever skal la seg løse.

Powered by Labrador CMS