Avgangselever på Sandefjord videregående som skulle hatt eksamen denne uka er satt i karantene. Det får store konsekvenser for dem. Foto: Maja Ljungberg Bjåland

Elever er i karantene under eksamen - får dermed ikke vitnemål

Sandefjord-elever som skulle hatt eksamen denne uka, er satt i karantene. Eksamenen blir utsatt til høsten, og elevene får dermed ikke vitnemålet sitt.

Publisert Sist oppdatert

En yrkesfaglig klasse ved Sandefjord videregående som skulle hatt eksamen på fredag, er satt i karantene.

Eksamenen er en av dem departementet har bestemt at skal avvikles i år, det er en skriftlig, tverrfaglig, sentralgitt eksamen. Elevene skulle hatt forberedelse onsdag og torsdag.

– Både lærere og elever er satt i karantene, og denne skriftlige sentralgitte eksamenen kan ikke gjennomføres, sier rektor ved Sandefjord videregående, Harald Møller.

500 i karantene

Skolen er rammet av et stort korona-utbrudd, og løpet av helga er nær 500 elever og lærere satt i karantene. Elever som er i karantene kan heller ikke gjennomføre en eventuell muntlig eksamen.

Karantenen rammer avgangselever som er pålagt å ha eksamen hardt.

– Elevene må ta igjen eksamen til høsten, noe som kan få store konsekvenser for dem. Vi håper det ikke får konsekvenser for deres eventuelle videre løp i høyere utdanning, sier rektor Harald Møller.

Elevenes manglende eksamen gjør at de ikke får vitnemål eller eventuelt fagbrev.

– Elevene får et kompetansebevis, men ikke vitnemål, sier eksamensansvarlig ved Sandefjord videregående skole, Rune Byre.

– Elevene som ikke får hatt muntlig eksamen på grunn av karantene blir trukket opp til et nytt fag til høsten. Det vil si at de har forberedt seg på for eksempel religion nå i vår, får et nytt trekk til høsten og kan da for eksempel blir trukket opp i historie. Ny eksamenen er i november, desember. På det tidspunktet har de kanskje en eksamen på høyskole eller universitet også. Det er så urettferdig som det overhode kan få blitt.

Les denne: – Elever skal ikke være prøvekaniner for en eksamensform som ikke er utprøvd

Dersom sensor er i karatene, blir eksamenen annullert. Mens når det er elevene som blir rammet av karantene, må de ta den opp igjen.

– Jeg har forståelse for at elevene oppfatter dette som urimelig, sier rektor Harald Møller.

Det gjør også eksamensansvarlig ved skolen:

– Hvis læreren er i karantene så annulleres eksamen, men om eleven er det må de ta opp eksamen om et halvt år. Det henger ikke på greip, sier Byre.

Fortvilet situasjon

Rektor ved Sandefjord videregående skole sier han har vært positiv til at muntlig eksamen skal gjennomføres, fram til nå.

– Elevene i denne klassen blir satt i en fortvilende situasjon. Det er rett og slett urettferdig at avgangselevene skal bli rammet på denne måten, sier Harald Møller.

Lærerorganisasjonene, Elevorganisasjonen og flere politikere har advart mot nettopp det som skjer i Sandefjord nå, og mener muntlig eksamen må avlyses. Men regjeringen og kunnskapsminister Guri Melby krever at muntlig eksamen skal gjennomføres.

– Jeg var positiv til muntlig eksamen og skriftlig tverrfaglig sentralgitt eksamen som det er snakk om over, men det som skjer hos oss nå viser at kravet om at disse eksamenen skal gjennomføres får uheldige konsekvenser. Jeg håper departementet kan vurdere dette veldig nøye, en gang til, sier Møller.

Powered by Labrador CMS