Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal. Foto: Odin Jæger, VG
Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal. Foto: Odin Jæger, VG

Handal: – Det blir ikke en normal skolehverdag nå. Det blir korona-skole.

Leder for Utdanningsforbundet, Steffen Handal, er fornøyd med at det blir den enkelte kommune og skole som skal avgjøre hva slags tilbud de eldste elevene kan få fremover.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg må si jeg er litt avventende glad og spent, sier leder for Utdanningsforbundet (UDF), Steffen Handal.

– Det er veldig bra at alle elevene skal få komme tilbake til skolen, og dette må vi klare. Men det er puslespill som skal legges og jeg er helt sikker på at tilbudet en del elever får nå ikke blir en normal skoledag. Det blir korona-skole.

En time etter at det ble kjent at regjeringen åpner for at alle elever kan returnere til skolene fra 11. mai, har ikke UDF-lederen rukket å oppdatere seg på de nye smittevernveilederne, men han synes signalene på pressekonferansen var positive.

– Det var helt nødvendig at det ble sagt så tydelig at det nå er opp til skolene og kommunene å finne ut hvordan videre skoleåpning kan løses i praksis. Og jeg er veldig glad det ikke er en forventning om at alle elevene skal starte fra mandag. Skolene trenger den tiden de har fått nå til å planlegge for en god og trygg åpning, sier Handal og legger til at det også må være rom for å justere kursen etterhvert.

– Nå må vi gjøre oss noen erfaringer de første par ukene, og endre på rutiner og tilbud dersom det viser seg å være for vanskelig. Bare tenk på dette med renholdet, sier han.

– Det blir et helt annet apparat som skal settes i gang når alle elevene er tilbake.

Justerte smittevernråd

På pressekonferansen torsdag presiserte kunnskapsministeren at for noen elever vil det bli sånn at de får tilbud om skole annenhver dag, eller halve dager.

Men hun stilte også en betingelse: 1. - 4. trinn skal fortsatt få et fulltidstilbud også når skolene åpner for de resten av elevene.

– Det kravet vil nok gjøre det litt vanskeligere for mange skoler å få puslespillet til å gå opp, men jeg forstår hvorfor statsråden stiller det - for at Norge skal gå rundt er det mest prekært at disse elevene har et fullstendig skoletilbud.

– Må får ressurser nok

– Foreningen Handikappede Barns Foreldreforening har gjennomført en undersøkelse blant familier med barn med spesielle behov. Svært mange oppgir at de ikke har fått et spesialpedagogisk tilbud i koronatiden, og leder for foreningen Elin Langdahl sier hun frykter de vil tape i kampen om ressursene også når skolene åpner igjen. Hva tenker du om situasjonen for disse barna og familiene?

– Historien har dessverre vist oss at svake grupper kommer dårligere ut i krisetider og perioder der økonomien er presset. Det er all grunn til å være bekymret for disse barna. Kommunene må nå sørge for at skolene har ressurser og midler nok til å gi disse elevene et opplæringstilbud som de har krav på, sier Handal.

Powered by Labrador CMS