sandkasse
barnehage

Oslo SV vil fjerne krav om fullført videregående for assistenter i barnehagene

I over fem år har det vært krav om fullført videregående skole for å bli ansatt som assistent i barnehagene i Oslo. Nå vil SV gå bort fra dette.

Publisert Sist oppdatert

I valgprogrammet til Oslo SV står det at kravet bør oppheves for å sikre bred og mangfoldig kompetanse blant ansatte. 

– Det viktige er at man vektlegger relevant kompetanse, som for eksempel hos en som har gått flere år på helse- og oppvekstfag, men ikke fullført. Det er ikke nødvendigvis det å ha fullført studiespesialisende på videregående skole som er avgjørende, sier Luka Dyrnes, Oslo SVs femtekandidat som har gode muligheter til å bli valgt inn i bystyret i valget i september.

Kravet om bestått videregående skole for å få jobb i barnehagene i Oslo ble innført under dagens Ap/SV/MDG-byråd i 2017, da Tone Tellevik Dahl (Ap) var utdanningsbyråd. 

Begrunnelsen var at kravet om språkkompetanse i norsk på B1-nivå ble vurdert som for svakt, mens det neste nivået, B2, ble sett på som for vanskelig. Kombinasjonen av B1-nivå i norsk med bestått videregående ble dermed ansatt som det mest treffende kravet til kvalifikasjoner, ifølge NRK

«Det er en utfordring i Oslo at i en del av barnehagene og skolene med mange barn med svake norskferdigheter, er det også medarbeidere med svake norskferdigheter», stod det i saksdokumentene fra byrådet.

– Flere veier til relevant kompetanse

– Kan ikke en fjerning av kravet føre til at barnehagene får assistenter med svakere forutsetninger for både å forstå barna og til å være til støtte for barnehagelærerne?

Luka Dyrnes, 5. kandidat for Oslo SV.
Luka Dyrnes, 5. kandidat for Oslo SV.

– Jeg er ikke bekymra for det. Det skal alltid være de som er best kvalifisert, som skal ansettes. Så dette handler ikke om å slakke på kravene, men heller at det ikke er så lurt å sette en absolutt regel om noe som ikke er relevant kompetanse. Det er mange måter å opparbeide seg relevant kompetanse på, og det å jobbe som assistent i barnehage kan være et godt utgangspunkt for å ta videre utdannelse og jobbe som faglært i barnehage senere, sier Luka Dyrnes.

Hun mener byrådet har satsa mye på å styrke kompetansen i barnehagene.

– Siden 2015 er det blitt 460 flere barnehagelærere, og vi kommer til å nå målet om 50 prosent barnehagelærere. Jeg er derimot urolig for hva som kan skje hvis Høyre kommer til makta, med sine løfter om å kutte eiendomsskatten, sier Luka Dyrnes.

Høyre vil beholde kravet, men myke opp

Oslo Høyres utdanningspolitiske talsperson Mehmet Kaan Inan er skeptisk til å fjerne tilleggskravet om fullført videregående for assistenter i kommunens barnehager.

– Det kan redusere kvaliteten på tilbudet og kanskje også gå ut over barnas språkutvikling i norsk. Man kan ikke bare fjerne et krav og dermed tro at alt løser seg, sier han.

Inan ønsker derfor å beholdt kravet som en hovedregel, men samtidig myke den opp gjennom muligheter for unntak.

– Det kan gjelde dem som kan vise til at de har god kompetanse med barn fra før, også om de har oppdratt egne barn. Vi må skape alternative veier inn til det å kunne jobbe i barnehage. Det er behov for flere ansatte i barnehagene, og det er mange som kan gjøre en god jobb der uten å ha fullført videregående skole, sier Mehmet Kaan Inan, som samtidig er opptatt av at de som har behov for det, gjennomfører kursene i norsk som Oslo kommune tilbyr sine ansatte.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS