Bjørn Sigurd Hjetland.

UDF-ledere før kommunevalget:

– Et politisk vedtak som er ren galskap med tanke på leseutviklingen til elevene våre

Lokallagslederen i Bærum ble forbanna da politikerne kuttet i budsjettet til skolebibliotekene. Samtidig takker Bjørn Sigurd Hjetland Fremskrittspartiet for 20 millioner kroner til lærebøker.

Publisert Sist oppdatert

Til høsten er det kommunevalg, og skole- og barnehage er ett av de store temaene for lokalpolitikerne. 

I denne sommerserien svarer ledere i flere av Utdanningsforbundets lokallag på fem spørsmål før kommunevalget.

Hvis lokallagslederen i Bærum fikk bestemme, ville økt bemanning i barnehagene vært første vedtak i et nytt kommunestyre. 

Bjørn Sigurd Hjetland, leder i Utdanningsforbundet Bærum: 

– Hvilken politisk sak bør lokalpolitikerne i din kommune være opptatt av for å sanke stemmer fra lærere i skoler og barnehager?

– Punkt én er konkurransedyktig lønn og arbeidsvilkår sammenlignet med nabokommunene. Så seiler vel økt bemanning i barnehagene opp som en god nummer to.

– Hvilket politisk forslag i din kommune har gjort deg mest forbanna de siste fire årene?

– Det er en lang liste. Det ble blant annet gjort et vedtak om å halvere budsjettet til skolebibliotekene, noe som reelt sett innebar nedleggelser. Da sitter man igjen med at skolene har råd til en skolebibliotekar i 40 prosent stilling, noe som gjør at bibliotekarene sier opp stillingene sine og får jobb i Oslo isteden, hvor de har satset på skolebibliotekene. Det er et politisk vedtak som er ren galskap med tanke på leseutviklingen til elevene våre.

– Hvilket politisk forslag har gjort deg mest glad?

– Det er et budsjettvedtak hvor Fremskrittspartiet trumfet gjennom 20 millioner kroner over to år til trykte læremidler i skolen. De fikk flertall for dette sammen med Høyre og Venstre. Dette er noe vi har jobbet for fra Utdanningsforbundets side, så de fortjener stor klapp på skulderen og blomst i knapphullet for det.

– Hvis du hadde fått lov til å bestemme ett politisk vedtak i din kommune – hva ville det vært? 

– Da ville jeg ha økt bemanningen i barnehagene. Forsøkene med dette, som nå er gjort i mange kommuner, viser at det blant annet får ned sykefraværet. I Bærum har vi flere barnehager med tett opp mot 20 prosent sykefravær, og snittet er vel på rundt 15 prosent. Det sier seg selv at det er en hverdag vi ikke kan leve med som kommune. Det er for dyrt i lengden, og vi vil spare penger på å øke grunnbemanningen i barnehagene.

– Hvis du skulle startet et politisk parti, hva skulle slagordet vært?

– God oppvekst gir god framtid.

Powered by Labrador CMS