- Vi måtte snu om på alle planer, men var godt forberedt, forteller Anne Lene Holen, leder for PPT i Nordre Follo.

Stort apparat i Nordre Follo er i aktivitet for de sårbare barna:

– De som trenger hjelp nå, skal få det

Gjennom helgen har skoler og barnehager i Nordre Follo kommune jobbet for å få på plass et tilbud til sårbare barn i barnehager og skoler. Erfaring fra vinteren 2020 kom godt med.

Publisert

– I samarbeid med barnehagene og skolene i kommunene har vi lagt planer for at barn og unge som trenger det skal få spesiell oppfølging. Sårbare barn og unge som har behov for fysisk tilbud i barnehagen eller på skolen skal få mulighet til det, så langt det er mulig med tanke på smittesituasjonen. I tillegg blir det tilpassede digitale opplegg for barn og unge som har behov for det, sier Anne Line Holen, virksomhetsleder for PPT i Nordre Follo kommune.

Gjennom hele helgen er det blitt jobbet med å kartlegge situasjonen. Mandag kveld hadde kommunen fått svar på 250 prøver. De viser at totalt 65 har testet positivt på den britiske muterte varianten av koronaviruset i Nordre Follo.

Tirsdag kom beskjeden om at barnehager og skoler holder stengt ut uken.

– I Nordre Follo kommune har alle skolene ressursteam der skolens ledelse, PPT og skolehelsetjenesten er representert. I tillegg kobles andre forebyggende tjenester og barnevern på ved behov. Måten vi jobber på gir oss en veldig god oversikt over hvilke barn og familier som trenger ekstra oppfølging, sier hun.

Holen forteller at erfaringene fra den første nedstengingen har ført til mye nyttig lærdom som har gjort det lettere å kaste seg rundt i løpet av helgen og lage planer for de neste dagene framover.

Les også: Lærere fra Nordre Follo får ikke dra på jobb i andre kommuner

Var godt forberedt

– Her prioriterer vi hardt og holder fokus. Selv om vi i løpet av helgen har måttet snu om på alle planer, var vi faktisk godt forberedt. Og det er selvsagt den akutte beredskapen vi er mest opptatt av nå. Samtidig forsøker tjenesten å opprettholde en forsvarlig drift, sier hun.

– Har dere bemanningsproblemer på grunn av ansatte i karantene?

– Nei, faktisk har vi ingen som er smittet eller i karantene blant de ansatte i PPT. Vi har hele tiden hatt strenge smittevernregler som er blitt fulgt. Når ansatte har vært på møter i skoler og barnehager, har vi sørget for at det er muligheter for å holde god avstand. Der tilstrekkelig avstand ikke har vært mulig, har møtene blitt gjennomført på Teams eller via Norsk helsenett, der informasjonen krypteres slik at vi ivaretar personvernet.

Les også: Foreldre ventar på rettleiar for heimeskole

Bistår foreldre

– Hva er du mest bekymret for akkurat nå?

– Det er at noen barn skal gå under radaren i denne helt spesielle situasjonen. Barn som allerede har et tilpasset tilbud i barnehagen eller på skolen, har vi god kontroll på. Samtidig ber vi personalet i barnehager og skoler ha ekstra tett kontakt med familiene, slik at vi også kan fange opp barn og unge som ikke hadde spesiell oppfølging fra før, men som har behov for det nå, sier Holen.

– Tar foreldre direkte kontakt med dere i PPT?

– Foreldrene har først og fremst kontakt med personalet i barnehagene og på skolene, men vi får også mange henvendelser direkte til oss for å få bistand og hjelp i forbindelse med opplæringstilbudet, samt bistand i forhold til hjemmeundervisning.

Iverksetter lavterskeltilbud

– Vanligvis krever det utredning og ventetid dersom noen skulle ha behov for psykologhjelp eller spesiell oppfølging fra skolehelsetjenesten. Hvordan er det i den situasjonen dere er i nå?

– Kommunen har lavterskeltilbud både for barn, ungdom og familier som trenger akutt hjelp, og der er det ikke krav om henvisning eller lang ventetid. De som trenger hjelp nå, skal få det. Hva slags type hjelp det er snakk om, vil blant annet handle om barnas alder. Det er selvsagt stor forskjell på behovet til et barn i barnehagen og en elev på ungdomstrinnet. Derfor må vi faktisk skreddersy tilbudene til barn og unge, med utgangspunkt i det enkelte barnets situasjon, sier Holen.

Hun legger til at det viktigste for de ansatte i PPT nå, er å beholde roen og konsentrere seg om oppgavene, både de akutte og det som skal til for å opprettholde et så normalt tilbud som mulig til barn og unge i kommunen.

– Her er det et stort apparat i gang, forsikrer Holen.

Powered by Labrador CMS