Barnehagebarn går på skattejakt med GPS

Barna i Storesund barnehage på Karmøy i Rogaland går ofte på skattejakt. I fjor fant de ved hjelp av geocaching-nettverket over 20 skatter.

På Karmøy går de eldste barna i Storesund barnehage jevnlig på tur for å finne cacher.

Geocaching er en slags høyteknologisk orienteringslek med satelittsignalmottaker; GPS.

Poster, som kalles cacher, finnes over hele Norge.

De som legger ut cachene (eller skattene, som barna sier), kaller seg geocachere.

Etter at cachen er lagt ut, blir nøyaktige GPS-koordinater lagt ut på internett for at andre geocachere skal finne «skatten».

 

Les mer gcinfo.no/

– Alle barna på storgruppa har funnet én hver, forteller Janne Kristin Tørresdal til Utdanning. Det var hun som tok initiativet til opplegget i barnehagen.

– Jeg hadde hørt om det fra en av pappaene i barnehagen og tenkte at dette ville ungene synes var stas. Det gjør de virkelig. Det er veldig spennende.

I geocaching (etter geo: jorden, cache: gjemmested) taster man inn cachens koordinater, for eksempel på en smarttelefon. Deretter er det bare å starte jakten.

– Av og til må vi lete litt. Ungene synes alltid det er moro når vi finner cachen. Når en tar «skatten» ut, må en legge oppi en ny, sånn at nestemann også får noe. I tillegg signerer vi en logg i boksen for å vise at vi har funnet «skatten», sier Tørresdal.

Barnehagen har fått en del gjenstander til å putte ned som erstatning for skattene de finner. Når cachen er funnet, må den legges tilbake på nøyaktig samme plass, slik at flere kan finne den.

 

Ulike cacher

Noen ganger er cachen en ganske stor plastboks, andre ganger en liten beholder kamuflert som en naturtro kongle eller en stein. Noen ganger er det bare en liten magnetbeholder festet på baksiden av et trafikkskilt midt i byen, andre ganger må man langt til skogs for å komme frem til skatten.

– Vi har også funnet en «travelbug», en bamse. En mann fra Tyskland hadde plassert den ut og skrev at han håpet at den skulle reise hjem igjen. Da la vi den ut i en ny cache nærmere Tyskland. Vi følger med på nett hvor den er nå. Geocaching foregår på flere plan, sier Tørresdal.

 

Egen cache

– Vi planlegger å legge ut en egen cache, for eksempel en bamse, merket med chip, som skal reise en strekning. Vi kan likevel ikke sende den rundt jorden. Da vil jo barna ha sluttet i barnehagen før den er tilbake.

– Lærer ungene noe av å være med på dette?

– Tålmodigheten settes aller mest på prøve. En av ungene får holde kompasset, men koordinatene er jo plottet inn, dermed lærer de ikke så mye om bruk av kompass. I første omgang har dette vært en gøyal måte å gå på tur på, men vi skal også legge til at vi skal plukke med oss søppel vi eventuelt finner.

Å bruke nettverket er gratis, men for tilgang til alle tjenestene må en betale en medlemsavgift.

– Faren som selv hadde drevet med dette, kjøpte premium-medlemskap til barnehagen. I beskrivelsen til hver enkelt cache står det om det er lett å ta seg fram, og andre som har funnet den kan legge inn kommentarer. I vår barnehage er dette en populær aktivitet som er kjekk for alle, liten som stor, sier Tørresdal.

Powered by Labrador CMS