Styrer Geir Martin Tveit og Shoshi Sæbø fra Rusvik naturbarnehage mottar Utdanningsforbundets klimapris av Steffen Handal. Til venstre: leder for Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg. Foto: Tom Egil Jensen

Klimapris til Rusvik naturbarnehage og Ski videregående

En barnehage og en videregående skole fikk Utdanningsforbundets klimapris. Nå skal barnehagen bygge grillhytte for prispengene.

Publisert Sist oppdatert

Utdanningsforbundets klimapris for 2019 ble delt ut på landsmøtet i dag. Vinneren var Ski videregående skole i Akershus og Rusvik naturbarnehage på Karmøy.

– De to prisvinnere i år går foran som gode forbilder. De jobber med konkrete prosjekter som kan få ned klimautslippene og få opp bevisstheten om klimaproblemene og hvordan vi skal løse disse, sier juryleder og leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal.

30 års klimaengasjement

Styrer i barnehagen, Geir Martin Tveit, sa at de har jobbet med klima i barnehagen i 30 år.

– Allerede tidlig på 1990-tallet fikk Barneombudet telefoner fra barn som var bekymret for miljøet, sa Tveit.

Han fortalte om en barnehage som begynte i det små og jobbet seg oppover.

Begynne i det små og jobbe seg oppover. Og nå står klima- og miljøspørsmål sentralt i barnehagens pedagogiske praksis.

Humlehus og solcellepanel

De har innkjøpsveileder, som blant annet sikrer at alle produkter de kjøper er miljøsertifiserte, og at det faktisk er behov for å kjøpe inn. De jobber med å reparere og gjenbruke fremfor å kjøpe nytt, og de har fått en egen ordning med innlevering av plastemballasje og glass og metall siden kommunen kun har papirgjenvinning.

Eget drivhus, kjøkkenhage og kompostering finner man også i barnehagen. Juryen trekker også fram at barna lager humlehus, insektshotell og fuglekasser. De har også fått installert solcellepaneler på taket.

Styrer Geir Martin Tveit sa fra scenen at de 50 000 kronene i prispenger kommer godt med, fordi det er trange økonomiske rammevilkår i kommunen.

– Disse 50 000 går ikke til å dekke underskuddene vi har i barnehagen på grunn av lave driftstilskudd, men til å bygge grillhytte og oppholdshytte til ungene i barnehagen, sa Tveit.

Utdanningsforbundets klimapris deles ut av av Steffen Handal og leder for Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg (t.v). Jacob Hansen fra Ski vgs. mottok prisen sammen med Line Anfinsen og Anne Berge. Foto: Tom Egil Jensen.

Grønn innovasjon i skolen

Ski videregående skole fikk prisen blant annet for sitt arbeid med prosjektet "Grønn innovasjon i skolen". De vil at elevene skal få oppleve at skolen deres tar klimakrisen på alvor.

Utdanning besøkte Ski skole for å se hvordan de jobber med klima, og den reportasjen kan du lese her.

På sidene til Utdanningsforbundet kan du lese mer om vinnerne med begrunnelser.

Tidligere vinnere:

Powered by Labrador CMS