Arbeiderpartiets Torstein Tvedt Solberg.

Opposisjonen lover omkamp om nasjonal inntaksordning

Opposisjonen går til valg på å reversere regjeringens vedtak om en nasjonal inntaksordning i videregående skole.

Publisert Sist oppdatert

– Hvis høyreregjeringen mener det er lurt å overstyre alle folkevalgte fra et kontor i Oslo kan de bare legge festtalene om mer lokaldemokrati i skuffen. Ulike ordninger fungerer i ulike fylker, og dette avgjør fylkene best selv, skriver Torstein Tvedt Solberg, utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

– Hvis Ap vinner valget, lover vi omkamp, slår han fast.

Mandag kveld sendte regjeringen ut sin løsning for karakterbasert inntak, eller "fritt skolevalg" i hele landet.

De har vedtatt at det skal fastsettes nasjonale regler som innebærer at fylkeskommunene enten må ha fritt skolevalg i hele fylket, eller fritt skolevalg innenfor fastsatte inntaksområder. Fylkeskommunene kan fastsette maksimalt 6 inntaksområder. Reglene skal gjelde for elever som søker om inntak fra våren 2022.

– Regjeringen vil gi elevene mer innflytelse og større frihet. Jeg er glad for at regjeringen nå slår fast nasjonale regler for fritt skolevalg. Dette vil gi fremtidens søkere til videregående opplæring større frihet til å selv velge hvilken skole de skal gå på, uttalte kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) i en pressemelding.

Arbeiderpartiet på sin side mener ordningen er "virkelighetsfjern".

– Å tvinge alle fylker til samme ideologiske tvangstrøye er et typisk virkelighetsfjernt forslag som viser hvor lite denne regjeringen forestår av Norge utenfor regjeringskvartalet, sier Torstein Tvedt Solberg.

Les også: NHO står på sitt: Fylkene må få bestemme inntaksordning

Les også: Utdanningsdirektoratet: Fylkene bør selv bestemme inntaksordning i videregående

Vil reversere ordningen

Siden daværende kunnskapsminister Jan Tore Sanner lanserte forslaget om å innføre en nasjonal karakterbasert inntaksordning i videregående har kritikken haglet fra Arbeiderpartiet. De mener ordningen er en trussel mot distriktsskolene og vil føre til økt segregering.

I januar 2020 fremmet de et representantforslag i Stortinget om å lovfeste fylkenes rett til å velge inntaksmodell i et forsøk på å stanse regjeringens planer, men de fikk ikke flertallet med seg.

Før høstens stortingsvalg har imidlertid både SV, Senterpartiet og Arbeiderpartiet uttalt at de vil reversere planene. Heller ikke MDG støtter regjeringens nasjonale inntaksordning.

I en e-post til Utdanningsnytt skriver SVs Mona Fagerås mandag kveld at regjeringens ordning "skal stoppes umiddelbart når ny regjering tar over".

– Regjeringen burde etter min oppfatning skrinlagt hele forslaget som har møtt massiv motstand i ett samlet skolenorge. Til og med NHO er uenig med regjeringa. Norge er et langstrakt land, med store lokale forskjeller, og gode løsninger for skoler og elever bestemmes best lokalt, skriver Fagerås.

Hun får støtte av Senterpartiets Marit Knutsdatter Strand:

– Alle var imot dette ved høring om forslaget i fjor, men regjeringa gjennomfører på trass mot bedre viten, sier hun.

– Videregående skole er av de største og viktigste oppgavene til fylkene, og kan ikke bli sniksentralisert til staten ved å fjerne styring av opptaket til skolene.

Powered by Labrador CMS