Geir Pihl håper at flere vil oppdage gleden ved inline-skøyting. Foto: Gunvor Schwebs.

Rullende lærer

Sørvestlandet er ikke akkurat kjent for hurtigløp på skøyter. For Randaberg-læreren Geir Pihl er imidlertid været slett ingen hindring.

Publisert

Hobbyen Geir Pihl vier fritiden sin til, er ikke blant de mest utbredte. Han trener og konkurrerer i hurtigløp på inlineskøyter.

Geir Pihl (51) 

Hvem: Lærer ved Randaberg videregående skole i Rogaland. Jobber på avdeling for tilpasset opplæring. Underviser på verksted og i teori. 

Hva: Hurtigløp på inline-skøyter

Dette trenger du: Rulleskøyter, hjelm og hansker. Prisen varierer en del, men et par inline-skøyter av god kvalitet koster fra 5000 kroner. 

 

Dette er spalten Frisonen fra Utdanning nr. 20/2016

Hele utgaven leser du elektronisk her

 

Inline-skøyter er rulleskøyter der hver skøyte har flere hjul (vanligvis fire) plassert på rekke, i motsetning til vanlige rulleskøyter, der hjulene er fordelt på to par, foran og bak. – Det er en fin og fartsfylt sport som gir mange opplevelser, ikke minst flotte naturopplevelser. Det at turene går langs veier og gater, gjør treningen mer variert og interessant sammenlignet med trening innendørs eller på korte, lukkede baner. Å gå runde etter runde med bare venstresvinger kan bli kjedelig i lengden.

– Når begynte du å gå på rulleskøyter?

– Jeg begynte å trene på skøyter for fem-seks år siden, da distriktets første og eneste innendørs lengdeløpsbane, Sørmarka Arena, sto ferdig. Så begynte jeg å gå på inline-skøyter for tre års tid siden. Jeg går fremdeles på vanlige skøyter iblant, men det er mest for å få litt avveksling i treningen, for eksempel når været er dårlig.

– Hvor mye trening blir det?

– Det går litt opp og ned, men jeg prøver å komme meg ut tre-fire dager hver uke. Det varierer også en del hvor langt jeg går. Ofte blir det mellom 20 og 30 kilometer, forteller Pihl.

Geir Pihl er tilknyttet Austrått IL, og hurtigløp på inlineskøyter organiseres av Norges Skøyteforbund. Ifølge Pihl satser skøyteforbundet nesten utelukkende på tradisjonelt hurtigløp på is, noe han håper det vil bli en endring på. Han kunne gjerne tenke seg at det ble arrangert litt flere konkurranser i nærområdet. Et av årets høydepunkter, også for norske inline-entusiaster, er et årlig maratonløp i Berlin.

– Der har jeg deltatt to ganger, senest i oktober i år, da gikk jeg maratondistansen (42 km) på 1 time og 23 minutter, forteller han.

Lokalt er det foreløpig sparsomt med konkurranser, men i år har det blitt arrangert tre stevner på gokartbanen på Reve på Jæren.

– Der har vi konkurrert på distansene 5000, 10.000 og 20.000 meter. De fleste deltakerne er godt voksne menn, fra 40 og oppover, men vi arrangerte også en 1000-meter for barn. Det er ikke minst viktig for å sikre en viss rekruttering til idretten vår. Selv om det ikke er så veldig mange av oss, har vi det fryktelig moro når vi konkurrerer, og vi håper jo at flere vil oppdage gleden ved inline-skøyting etter hvert, sier Geir Pihl.

Han har inntrykk av at interessen er litt større og deltakerne litt flere på Østlandet.

– Her i Stavanger-området tror jeg enkelte oppfatter idretten vår som en litt sær greie, erkjenner Geir Pihl.

 

Powered by Labrador CMS