Sykefraværet blant ansatte i barnehager og skoler i Trondheim økte med 20 prosent

Aldri før har det vært rapportert om så høyt sykefravær blant ansatte i kommunale skoler og barnehager i Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

I en fersk rapport fra Trondheim kommune kommer det frem at sykefraværet blant de ansatte i kommunen i 2. kvartal i år, ligger 0,9 prosent høyere enn i 2. kvartal i 2020.

Sektoren med mest økning, var Oppvekst og utdanning, skriver avisen Nidaros.

I den sektoren økte sykefraværet med 9,1 prosent til 11 prosent. Og innenfor sektoren, var det en klart størst økning blant skoler og barnehager, som utgjør en tredjedel av kommunens ansatte. Der økte sykefraværet med hele 20 prosent, ifølge rapporten.

I tillegg er det Oppvekst og utdanning som står bak det meste av økningen i langtidsfraværet, sykefravær over 16 dager, som gikk fra 7,3 prosent til 8,3 prosent.

Etterlyser bedre bemanning

Ifølge rapporten er heller ikke korona-relatert sykefravær en tilstrekkelig forklaring på den negative utviklingen. Der heter det at kun én prosent av sykefraværet på skoler og 1,6 prosent av sykefraværet på barnehager, var koronarelatert.

Hovedtillitsvalgt for barnehager i Utdanningsforbundet, Tone Jøssund mener årsaken er at barnehagene er presset på bemanning.

- Vikarbudsjettene skrelles ned år for år, sier Jøssund.

Det bekrefter kommunalsjef for barnehage, Ella Ingdal.

- Barnehagesektoren og andre av kommunens tjenesteområder ble berørt etter at Trondheim kommune foretok en kostnadsreduksjon som følge av de statlige bemanningsnormene, som var underfinansiert med om lag 80 millioner kroner. Vikarbudsjettene i kommunale barnehager ble redusert med til sammen 8 millioner kroner i 2019 og 2020. I 2021 ble vikarbudsjettet redusert med 5,6 millioner kroner, som følge av at kommunen økte antall uker sommerstenging fra to til tre uker, sier Ingdal til Nidaros.

Powered by Labrador CMS