Spansk holder stand som språket flest ungdomsskoleelever velger. (Foto: Inger Stenvoll)

Spansk er mest populært blant ungdomsskoleelever

Spansk er mest populært blant ungdomsskoleelever

Publisert Sist oppdatert

,46 prosent av elevene i ungdomsskolen som har to fremmedspråk, har spansk ved sida av engelsk.

Det er SSB som melder dette.

Mens 60 000 elever har fransk, har 50 000 tysk og 20 000 fransk.

I 2012 hadde 35 prosent av elevene spansk, 26 prosent tysk og 15 prosent fransk.

– Spansk kom som ei kule for rundt tjue år siden. Før det var det tysk og fransk som dominerte, sier Steinar Nybøle, leder for Nasjonalt senter for fremmedspråk i utdanninga.

Nytt med spansk

-Da var det ganske nytt med spansk.Mange elever hadde foreldre som kunne fortelle om timer med vanskelig tysk grammatikk. Men få og ingen kunne fortelle liknende historier om spansk, sier han.

-Veit vi noe om hva som får elever til å velge et spesielt språk?

– Det kan jo ikke velge et språk skolen ikke tilbyr. Så skoletilbudet er svært avgjørende for hvilket språk som flest tar. Bare de største skolene kan tilby både spansk, tysk og fransk, sier han, og fortsetter:

– Så tror vi jo at når spansk ble så populært spilte det inn at det var nytt og ikke hadde noe dårlig rykte. Mange unge har sikkert vært på ferie i Spania og blitt inspirert. Jeg tror dessuten at noen av dem har forstått at spansk er et verdensspråk i større grad enn tysk og fransk. På den sørlige halvkule dominerer ikke engelsk slik vi er vant til, der er det spansk, sier Nybøle.

– Det betyr at de ikke har sett på NHOs prognoser for hva næringslivet trenger. For de vil ha folk som kan tysk, sier Steinar Nybøle.

Færre tar to fremmedspråk

For fem år siden trodde Fremmedspråksenteret at tysk skulle hente inn spansk. Men i stedet har spansk dratt ifra.

I fjor konstaterte senteret at andelen ungdomsskoleelever som velger et andre fremmedspråk har sunket jamt og trutt siden 2010. I 2019 har sju av 10 elever et fremmedspråk il tillegg til engelsk.

Powered by Labrador CMS