Asyllærere får ikke penger til bøker

50 lærere som jobber frivillig for å gi asylsøkere gratis norsktrening, får ingen penger til bøker.

Siden i fjor høst har lærerne brukt ettermiddagene på Refstad transittmottak for å gi norskopplæring til beboerne, skriver  VG.

–  Vi trodde vi kom til å møte mennesker som skulle være på mottaket i tre til fem dager, og at vi skulle gi dem en rask introduksjon til det norske språk. Istedenfor ble mange av dem der i månedsvis, og interessen for norskundervisningen var helt overveldende, sier Ingebjørg Lundevall, som er leder for de frivillige lærerne.

–  Da vi fikk tak i noen ordbøker var det stor stemning, og det var hjerteskjærende å se noen glede seg så mye over å kunne forklare ord og uttrykk med eget språk. Da skjønte vi at vi måtte få tak i flere lærebøker og ordbøker.

Gruppen har søkt om støtte fra en tilskuddsordning Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har opprettet for integreringstiltak for voksne i asylmottak. For pengene ville lærerne kjøpe inn ordbøker og lærebøker, men søknaden ble avslått.

Seksjonsleder Morten Tjessem i IMDi region Øst sier de prioriterer organisasjoner ut fra hvor prosjektene foregår. Ifølge en liste VG har fått tak i, oppgir ingen av de 104 tilskuddsmottakerne at de skal drive norskundervisning på Refstad. (©NTB)