Hege Bae Nyholt

AKTUELT NAVN Hege Bae Nyholt

Tar barnehageopprøret inn på Stortinget

Hege håper yrkesskaden fra barnehagen ikke skal gå ut over stortingskollegene.

Publisert

– Hvorfor vil du på Stortinget?

– Jeg vil synes og høres, som en representant for alle oss i kvinnedominerte yrker; i barnehager, barnevern, skole og hele spekteret av helse- og sosialtjenester. Vi er dem som bare er der og tas for gitt. Vi som stadig får nye krav om innhold og rammer for jobben vi gjør. Nå har barnehagene fått ny plan for fysisk aktivitet og kosthold. Fint det. Men å iverksette planen vil ta tid fra anna arbeid. Og som vanlig følges ikke planen opp med nye tilskudd. Vi skal bare klare alt.

Les også: Even (29) går fra lektorjobb til Stortinget

– Hva er de største barnehagepolitiske utfordringene?

– Hjertesakene mine er gratis barnehage, økt bemanning og høyere lønn til de ansatte. Av det følger bedre kommuneøkonomi.

– Du har sagt at hjertet ditt ligger på golvet i en kommunal barnehage. Mange partier poengterer at de vil ha et mangfold av barnehageeiere. Hva sier du til dem?

At jeg er helt enig! Derfor er jeg mot kommersielle barnehager. De ødelegger mangfoldet ved å konkurrere ut andre. Profitt i velferden må bekjempes.

Vil bryte taushetsmuren

– Barnehageopprøret starta i 2016 og er fortsatt opprørt. Hvordan forholder du deg til det?

Jeg er naturligvis medlem!

– Kan man være opprører på Stortinget?

– Jeg har vært i fin klesbutikk i Trondheim og fått hjelp til å kjøpe drakt. Da forklarte jeg at jeg trengte slikt antrekk fordi jeg er blitt stortingsrepresentant. Jeg aksepterer at Stortinget har sin stil og sin form, og det er fullt mulig å få innholdet i barnehageopprøret inn i den forma. Poenget er å bryte taushetsmuren om konsekvensene av for eksempel lav bemanning i barnehagene.

Hege Bae Nyholt (43)

  • Pedagogisk leder i Sjetne barnehage, Trondheim.
  • Barnevernspedagog med etterutdanning i barnehagepedagogikk til barnehagelærerkompetanse.
  • Master i tverrfaglige kulturstudier

Aktuell

  • Nyvalgt stortingsrepresentant fra Rødt, Trøndelag.
  • Blir eneste barnehagelærer på det nye Stortinget.

– Hvilken stortingskomité ønsker du deg inn i?

– Det sier jeg ikke, for jeg må ta det jeg får. Og yrkesskaden med at jeg alltid må organisere folk, den utgjør uansett en fare når jeg slippes løs i slike settinger. Som Palestina-engasjert har jeg blant anna vært reiseleder der. Da passa jeg hele tida på at alle, også helt fremmede, hadde nok solkrem og gikk på fortauet, ikke i veien. Risikoen er stor for at jeg vil gjøre tilsvarende på komitéreiser.

– Hvordan skal Rødt skaffe seg politisk innflytelse?

– Vi må presentere saker som er så gode og solide at de flytter debatten. Å klare det krever ikke minst god kontakt med fagbevegelsen. Dette er ikke umulig. Tenk bare på hvordan Rødts leder Bjørnar Moxnes, aleine og i en vanskeligere posisjon, har prega debatter. Så skal vi jamt og trutt minne de andre partia til venstre for sentrum om hva de har gått til valg på.

– Veit du hvor mange barnehagelærere som har vært på Stortinget før deg?

– Nei?

– Fire på fast plass og én på vara, ifølge biografiene på stortinget.no

– Godt jeg kom inn, da!

– Kunne du tenkt deg å innby til konkurranse om Stortingets fineste tatovering?

– Det kan jeg godt, for jeg vinner. Ingen har noe finere enn den vakre, rivningstrua Trondheimsbygården i jugendstil som jeg har på den ene underarmen. På den andre har jeg Snusmumriken og Lille My, en sikker vinner i barnehagen.

Powered by Labrador CMS