Ni av ti har fått plass på videregående skole

90 prosent av dem som søkte opptak til første år på videregående skole fra høsten, har fått et tilbud, viser ferske tall fra Utdanningsdirektoratet.

Totalt var det 77.703 søkere til skoleplass i Vg1 det kommende skoleåret. Av disse har 71.594 fått et tilbud, viser  Utdanningsdirektoratets tall.

Sammenlignet med tidligere år har det vært en kraftig økning i antallet søkere til helse- og oppvekstfag. Snaut 10.000 søkere til dette utdanningsprogrammet er over 1.100 flere søkere enn i fjor, og over 600 flere enn på samme tid i 2015 har så langt fått ønsket sitt oppfylt.

 

11.000 på venteliste

Opptakstallene til videregående opplæring viser at det var til sammen 210.651 søkere til skoleåret 2016-2017. Snaut 191.000 er søkere til skole, mens i underkant av 20.000 har søkt om læreplass.

Fortsatt står 11.000 søkere fremdeles på venteliste, og av dem er halvparten ungdommer med rett til plass –  såkalt ungdomsrett.

– Vi kan berolige ungdom som fremdeles står på venteliste. Fylkeskommunene sørger hvert år for at alle som har rett på det, får en skoleplass i løpet av sommeren, sier direktør Hege Nilssen i Utdanningsdirektoratet.

3.500 søkere til videregående utdanning er av ulike grunner avvist.

 

Nedgang i olje

Samtidig som stadig flere elever søker seg til helse- og oppvekstfag, viser oversikten over søkernes førsteønsker at interessen for oljerelaterte fag stuper. Søkertallene viser dermed tydelig at elevene merker seg tendensene i arbeidsmarkedet.

– Elevene er raske til å plukke opp svingningene i arbeidsmarkedet. Det ser vi særlig på rekrutteringen til de oljerelaterte fagene. Det ser også ut til at ungdommen har fått med seg det store behovet for helsefagarbeidere i årene som kommer, konstaterer direktør Petter Skarheim.

Mens antallet søkere til helse- og oppvekstfag økte med 13 prosent det siste året, minket søknadsbunken til teknikk og industriell produksjon med 10 prosent. De siste to årene er nedgangen hele 22 prosent. (©NTB)

Powered by Labrador CMS