Eivor Evenrud (Rødt) tok initiativ til høring om ytringsfrihetens vilkår i Oslo-skolen i kjølvannet av at lektor Simon Malkenes deltok i en NRK-debatt om fritt skolevalg. Arkivfoto: Utdanning

Eivor fikk høringsånden over seg

I politikken kjemper Eivor Evenrud for at ansatte i Oslo-skolen skal få ytre seg om jobben sin. Privat driver hun med «nerdete dokumentanalyse».

Publisert

 

Dette intervjuet er også publisert i Utdanning nr.6/2018

Eivor Evenrud (36) 

  • Barnehagelærer og nestleder i Oslo bystyres kultur- og oppvekstkomité for partiet Rødt.
  • Krevde nylig høring om ytringsfrihetens vilkår i Oslo-skolen. Det kom i kjølvannet av at lektor Simon Malkenes deltok i en NRK-debatt om fritt skolevalg.

 

Du har tatt initiativ til en høring om ytringsfrihetens vilkår i Oslo-skolen i kjølvannet av Malkenes-saken. Hvorfor trengs en slik høring?

Ytringsfriheten for lærere i Oslo-skolen har lenge vært innskrenket. Forsøket på å bedre den har tatt altfor lang tid. Med en slik høring vil alle de folkevalgte få samme informasjon på samme tid.

 

Du sa til Klassekampen at det hersker en fryktkultur i Oslo-skolen. Hva legger du i det?

Jeg har blitt kontaktet av rundt 50 lærere etter Malkenes-saken. De har blitt kontaktet av folk oppover i systemet som har bedt dem om å slette kritiske innlegg på sosiale medier, eller fortelle hva de skriver. Folk er jo redde for å miste jobben eller ikke få forlenget vikariatet fordi de skriver hva de mener.

 

25. april ble det kjent at ledelsen ved Ulsrud videregående skole ikke oppretter sak mot Simon Malkenes. Hva tenker du om det?

Jeg tenker at de har brukt 45 dager på å bestemme seg om noe som burde vært et åpenbart valg etter et par dagers undersøkelse.

 

Samtidig, paragraf 9-A5 i opplæringsloven, som skal beskyttelse elever mot krenkelse fra ansatte, er fra 2017, og slik sett forholdsvis ny. Og enkelte elever følte seg krenket av Malkenes’ opptreden i Dagsnytt 18. Det er kanskje en grunn til at det tok tid å bestemme seg?

Ser man på forløpet i saken, er den ikke heldig håndtert. Ledelsen kunne ganske enkelt innkalt til en samtale, fått oversikt over hva som ble sagt og finne ut om noen har blitt krenket. De kunne ryddet opp i saken internt, uten at det trengte å blåse opp til storm i media.

 

Hvilken kjent person ville du hatt som lærer?

Frank Aarebrot (1947–2017), professor i sammenlignende politikk. Han hadde en fantastisk formidlingsevne.

 

Hva liker du best med deg selv?

Jeg har en nerdete interesse for dokumentanalyse. Jeg liker å se etter hvilken retorikk som brukes i utredninger og andre dokumenter. Og oppdage at «her har en ny forfatter begynt å skrive i utredningen».

 

Hvem er din favorittpolitiker?

Venstres Odd Einar Dørum. Han søker svar og har en reflekterende tilnærming til politikken. Nå blir det sikkert folk på jobben som himler med øynene når de leser svaret mitt.

 

Hva er din favorittbok?

Jeg elsker serien «Historien om», med skjønnlitterære biografier om kjente personer. Jeg har fartet rundt på loppemarked og skaffet meg hele serien.

 

Hva gjør du for å få utløp for frustrasjon?

Jeg skriver mye skjønnlitteratur og har tre-fire ulike bokprosjekter på gang.

 

Powered by Labrador CMS