I forbindelse med en varslingssak ved Lærdalsøyri skule skal relevante papirer blitt tatt ut av en safe og brent uten rektors tillatelse. Nå har kommunepolitikerne i Lærdal bedt rådmannen i nabokommunen Årdal om å granske saken. Foto fra Lærdal kommunes nettsider

Brente papirer i varslersak ved en skole

Uten daværende rektors godkjenning ble papirer som var lagt i en safe, brent opp. I februar i fjor rapporterte en varsler om mobbing og trakassering av rektoren, og papirene hadde en betydning for saken.

Publisert

Arbeidsmiljøet ved Lærdalsøyri skule i Sogn og Fjordane beskrives som utfordrende av Deloitte Advokatfirma, som kommunen engasjerte i forbindelse med en varslingssak i februar i fjor. Det var Sogn Avis som først omtalte saken.

Nå har Deloitte utarbeidet en foreløpig rapport der det kommer frem at de finner forholdene kritikkverdige, men ikke straffbare etter straffeloven. Rapporten påpeker at brenningen av papirene kan være et brudd på arkivloven.

Det kommer også frem at det er et utfordrende arbeidsmiljø i kommunen, med ulike allianser og fraksjoner som kommunen bør gripe fatt i. Advokatfirmaet anbefaler at de bruker en ekstern, nøytral part.

 

Mobbing av rektor

Kommunalsjef for opplæring i Lærdal kommune, Torunn Liltved, bekrefter at papirene ble brent i 2012.

– Så langt jeg kjenner til, stammer innholdet i varselet fra før den tid, sier hun til Utdanning.

– Kom ikke varslet i februar 2017?

– Det stemmer.

Ifølge Sogn Avis inneholdt varslet opplysninger om at rektor ble mobbet og trakassert uten at rådmannen i kommunen grep inn.

– Rådmannen har fått en setterådmann fra nabokommunen som skal ha ansvaret for denne saken. Som en del av rådmannens stab er jeg dermed ikke lenger en del av saken videre, sier Liltved.

 

Jobber med miljøet

Til sammen er det 26 dokumenter i saken. Alle er unntatt offentlighet, også rapporten fra Deloitte.

– Hvordan er arbeidsmiljøet ved Lærdalsøyri skole i dag?

– Det er ikke et umulig miljø, slik det kommer frem i det som står i lokalavisa. De har sine utfordringer, men det har blitt jobbet med og jobbes kontinuerlig med miljøet ved skolen. I 2016 ble en skole nedlagt i kommunen, og da ble en del lærere og elever overført dit. I den forbindelse jobbet vi også ekstra med å få overgangen til alle til å bli best mulig, sier Torunn Liltved.

Hun opplyser at rektoren som det ble varslet om, har en annen stilling i kommunen nå.

– Er det et dårlig arbeidsmiljø ved skolen i dag også?

– Det håper jeg ikke. En av tingene som har vært utfordrende ved Lærdalsøyri skole, er at det har vært bytte av rektor flere ganger. I tillegg er bygningsmassen adskilt, slik at ikke alle lærere og elever naturlig møtes hver dag.

 

Powered by Labrador CMS