Trygve Berger Ausland og Sanjat Vangaeva er lei av flere bussbytter og lang vei til skolen i Risør. Foto: Marianne Ruud

Ønsker seg bedre skoleskyss

Mange av elevene på Risør videregående skole har lang reisevei, så denne første skoledagen måtte de grytidlig opp. Elevene Sanjat Vangaeva og Trygve Berger Ausland rakk skolebussen.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg bor helt nord i Gjerstad kommune. Det betyr at jeg må stå opp klokka seks hver morgen. Så blir jeg kjørt en kilometer og deretter må jeg ta to busser. Det tar meg to og en halv time fra jeg står opp til jeg er på skole, forteller Trygve Berger Ausland (17).

Han går på studiespesialisering Vg2 ved Risør videregående skole. 17-åringen forteller at elevene forsøker å få skolen til å legge press på busselskapet for å få på plass flere bussavganger.

– Busstilbudet er for dårlig, særlig på ettermiddagen, slår han fast.

Kan tenke seg å jobbe et år

Trygve satser på realfag og kan tenke seg ingeniørstudier etter videregående. Hvor har han ennå ikke bestemt seg for. Grimstad og Kristiansand er mulige studiesteder på Sørlandet, men siden han uansett må flytte hjemmefra, vurderer han å søke seg til NTNU i Trondheim eller Universitet i Oslo.

– Men først har jeg tenkt meg et år i militæret, sier han.

– Var det hardt å stå opp i morges?

– Det gikk greit, for overgangen var ikke så stor. Jeg har hatt sommerjobb i butikk, så jeg har stått opp tidlig også i sommer, forteller han.

Det samme gjelder for klassekamerat Sanjat Vangaeva (17).

– Jeg har jobbet i barnehage og på kafé i sommer, forteller hun.

Men hva hun skal etter videregående har hun ikke helt bestemt seg for ennå, og vurderer ett år fri for å finn ut hva hun vil.

– Har dere hatt en litt rolig start på første skoledag?

– Ja, denne dagen har gått med til litt praktiske ting, som å skaffe oss lærebøker. De låner vi her på skolen. Men skrivebøker må vi kjøpe, forteller Sanjat.

Vil ha økonomisk støtte til verktøy

Også yrkesfagelevene har tatt ut bøker som de trenger dette skoleåret. Elevene Aleksander Kvernvik (17) og Vegard Kvernvik (17) går begge Vg2 Elenergi.

– Vi som går på yrkesfag får også låne bøker, men vi må kjøpe verktøy selv, sier Aleksander.

Selv om yrkesfagelever får stipend til utstyr, skulle han gjerne sett at det ble satt av mer penger til moderne verktøy og utstyr.

Aleksander har planer om å bli skipselektriker. På dette fagfeltet er det vanskelig å få læreplass. Derfor blir dette skoleåret spesielt viktig. Også Vegard ønsker seg læreplass. Han skal bli elektriker.

Bra med en liten skole

De fire elevene rapporterer om et godt skolemiljø, og de liker å gå på en skole som ikke er så stor. Risør videregående skole har 270 elever.

Rektor Eirik Kaasa Eliassen ønsket elevene velkommen i morges. Han synes dette skoleåret blir spesielt siden han nå møter det første kullet som skal prøve ut de nye læreplanene i fagfornyelsen.

Rektor Eirik Kaasa Eliassen og Kristin Siewers ønsket velkommen til nytt skoleår på Risør videregående skole. Foto: Marianne Ruud

– Vi er en kombinert skole med både studiespesialisering og yrkesfag. Det gir oss gode muligheter til å jobbe fagovergripende og til å jobbe med de tverrfaglige temaene. Jeg tror dette skoleåret blir både spennende og krevende, sier Eliassen.

Dette er hans andre år som rektor på Risør videregående skole. Tidligere har han jobbet på Akademiet videregående skole i Drammen. Eliassen har fagbakgrunn fra tv og dokumentarfilm og har undervist i medier og kommunikasjon, et programområde Risør videregående skole også tilbyr.

Studiesenteret sørger for lærebøker

– Vi har til sammen 16 klasser i år. Denne første skoledagen pleier jeg å gå litt rundt til klassene for å snakke med lærere og elever, sier han.

På runden treffer vi også Kristin Siewers på studiesenteret. Hun er travelt opptatt med å skaffe elevene bøkene de trenger dette skoleåret.

– Bøkene kan koste opp mot 800 kroner, så derfor sier vi til elevene at det er viktig at de tar godt vare på dem. De må merke dem med navn og putte dem i det låsbare skapet sitt. Jeg pleier å si til dem at de har mange flere fornuftige ting å bruke penger på enn å erstatte lærebøker, sier Siewers.

Powered by Labrador CMS