SSB: Om 20 år kan vi få et stort overskudd av lærere

Det kan bli overskudd av lærere fram mot 2040, ifølge nye framskrivninger fra SSB. Allerede i 2025 kan det være 8000 barnehagelærere for mye.

Publisert Sist oppdatert

Dette er første gang LÆRERMOD-rapporten viser et overskudd av grunnskolelærere. Da forrige rapport kom i 2016, viste den overskudd av alle grupper - unntatt for grunnskolelærere.

Årsaken til overskuddet av lærere, er nedgang i befolkningsveksten.

Det har også blitt flere lærerstudenter og økt gjennomføring, opplyser Kunnskapsdepartementet på egne nettsider. Rapporten fremskriver spesielt store overskudd av barnehagelærere.

– Framskrivningene må vi bruke på en måte som kommer barnehagebarn, elever og de ansatte til gode, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

De siste årene har flere startet på en lærerutdanning og flere fullfører enn tidligere. I 2020 ble 2095 lærere ferdig med utdanningen sin. Det er det nest høyeste antallet noensinne, kun slått av året før.

Les også: Overraskende lærertall fra Statistisk sentralbyrå

Framskrivingene påvirkes også av en rekke andre faktorer som studenttall, gjennomføringsprosent, hvor mange med relevant utdanning som jobber i sektoren og hvor mange som pensjoneres. Det er derfor stor usikkerhet knyttet til beregningene.

Tabellen under oppsummerer fremskrevet overskudd/underskudd av lærere for perioden 2020-2040:

Powered by Labrador CMS