Jan Tore Sanner forlenger muligheten for unntak fra lærernormen. Her ved et besøk ved Grünerløkka skole tidligere i år.
Jan Tore Sanner forlenger muligheten for unntak fra lærernormen. Her ved et besøk ved Grünerløkka skole tidligere i år.

Forlenger muligheten til å gjøre unntak fra lærernormen

Kunnskapsdepartementet forlenger muligheten for skoler å gjøre unntak fra lærernormen. Årsaken er for få kvalifiserte søkere.

Publisert

Det skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding fredag.

Lærernormen var innført ved skolestart høsten 2018. Den pålegger skoleeier å ha en lærer for grupper med 15 elever på første til fjerde trinn og 20 elever på femte til tiende trinn. Men ikke alle skoler får kvalifiserte søkere, skriver departementet.

Derfor forlenges nå muligheten for å gjøre unntak, som opprinnelig var satt til 1. januar 2020, nå forlenges til 1. august 2020.

– Det er nå færre elever per lærer enn på noe tidspunkt de siste ti år. Jeg forventer at kommuner og skoler fortsetter arbeidet med å innfri lærernormen, men det er viktig at dette blir en lærernorm, og ikke en voksennorm. Derfor gir vi skolene noe mer tid, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner i pressemeldingen.

Departementet understreker at skolene må jobbe aktivt med å oppfylle lærernormen. "Normen kan bare fravikes hvis skolen ikke får nok kvalifiserte søkere, og skolen må da lyse ut stillingene på nytt minst hvert halvår", heter det i pressemeldingen.

Flere lærere

Da Jan Tore Sanner la frem GSI-tallene i desember i fjor viste de en økning på rundt 1.000 lærerårsverk sammenlignet med året før.

GSI-tallene for skoleåret 2018–2019 viste at 75 prosent av skolene oppfylte lærernormen på 1.–4. trinn. På 5.–7. trinn oppfylte over 90 prosent av skolene kravet, mens 80 prosent oppfylte kravet på 8.–10. trinn.

Powered by Labrador CMS