Leka skole.

I Leka må elevene rett i karantene når de kommer hjem på påskeferie

Mange av Leka kommune sine videregåendeskoleelever bor på hybel, på fastlandet. Øysamfunnet i Trøndelag har stengt samfunnet sitt.

Publisert

– Alle kommunens innbygger er velkommen hjem, men de må i karantene når de kommer hit, sier ordfører Elisabeth Helmersen.

Leka kommunen er Trøndelags nordligste. Med litt under 600 innbyggere er kommunen blant de minste i landet. Kommunen har bestemt seg for å ta en «time out» fra resten av samfunnet. Frem til nå er det ingen som er koronasmittet på Leka.

– Nei, heldigvis. Vi har mange eldre innbyggere som er i risikogruppen og det er viktig for oss å beskytte oss. Alle som kommer hit må i karantene også elever som kommer hjem på ferie, sier ordføreren.

– Så de kan ikke treffe venner mens de er hjemme?

– Nei, det kan de ikke, de må være hjemme sammen med familien sin. Sånn er det for alle her ute nå.

Ingen elever på skole

Hovedandelen av kommunens innbyggere bor på øyene Leka og Madsøya, som er forbundet med bro, i tillegg til Gutvik vest på øya Austra.

Kommunene har oppfordret alle innbyggerne til å handle på den lokale butikken, utsette alt som kan utsettes og begrense dagsreiser ut av kommunen til å gjelde bare det absolutt nødvendige.

– Har dere skole for noen av elevene?

– Nei, per i dag er det ingen av elevene som har behov for å møte på skolen. Mitt inntrykk er at lærerne er veldig flinke til å følge opp.

Ved Leka skole går det til daglig 54 elever fordelt på hele grunnskoleløpet.

– Har dere noe tilbud til dem som begynner å føle seg ensomme eller misstilpass på andre måter?

– Vi har opprettet en telefon de kan ringe til hvis de føler behov for å snakke med noen. Men dette er et lite og oversiktlig samfunn, så helsesykepleieren og lærerne kjenner familiene og barna. Jeg har tiltro til at vi klarer å fange opp det meste, sier ordføreren.

– Hvor lenge skal dere holde Leka stengt?

– Så lenge som vi må.

– Det kan jo gå både vinter og vår før dette er over. Kommer dere til å holde stengt så lenge?

– Vi tilpasser til den fremtiden som kommer, det er ingen som vet hvordan dette kommer til å utvikle seg eller ende, sier Elisabeth Helmersen.

Powered by Labrador CMS