– Vi trenger ikke å vente på en handlingsplan for å starte med å kutte flyreiser, skriver Steffen Handal.
– Vi trenger ikke å vente på en handlingsplan for å starte med å kutte flyreiser, skriver Steffen Handal.

– Å lede an i klimakampen krever både tiltak nå og forankring

Debatt: Vi trenger å handle raskt, men vi trenger også legitimitet og opplevd rettferdighet bak de endringene som må komme.

Publisert Sist oppdatert

Ingebjørg Lundevall framfører et viktig budskap i Utdanning. Hun peker på at Utdanningsforbundet vil lede an i klimaarbeidet, men legger samtidig opp til en organisasjonsprosess som først vil gi oss en demokratisk forankret handlingsplan i 2021. Hun viser oss et dilemma som vi alle må tenke gjennom: Vi trenger å handle raskt, men vi trenger også legitimitet og opplevd rettferdighet bak de endringer som må komme.

På noen områder, som for eksempel en mer bærekraftig tariffpolitikk, går ikke disse to hensynene sammen.

Men Lundevall har rett i at vi ikke trenger å vente med alle tiltak, og det gjør vi heller ikke. Vi trenger for eksempel ikke å vente på en handlingsplan for å starte med å kutte flyreiser. Alle ledd i organisasjonen har startet en omlegging av møtevirksomhet, fra fysiske møter som krever mye reisevirksomhet, til mer nettbasert kommunikasjon. Men på lang sikt trenger vi også på dette området å ha en omforent forståelse av at det er forskjell på behovene i ulike deler av organisasjonen.

Utdanningsforbundet er en stor organisasjon, med over 180 000 medlemmer. Vi kan, på nasjonal basis, utgjøre en forskjell – når vi opptrer samlet og koordinert. Landsmøtet har gitt klar beskjed om at nettopp det er målet. Vi kommer ikke dit uten å ta medlemsdemokratiet i bruk.

Det er vanskelige veivalg som skal drøftes. Hvordan organisasjonen skal redusere sitt eget klimaavtrykk kan vise seg å være blant de minst krevende. Det vil bli mer utfordrende å finne svarene på hvordan vi lærere skal ivareta vårt opplæringsansvar, på en måte som tar klimakrisen på alvor. Eller hva klimakrisen skal bety for vår tariffpolitikk.

Vi kan, på nasjonal basis, utgjøre en forskjell – når vi opptrer samlet og koordinert.

Steffen Handal

Klimakrisen er her nå, som Lundevall peker på. Vi skulle hatt strategien klar. Når det likevel ikke er slik, mener jeg landsmøtet ga oss et ambisiøst oppdrag. Jeg håper mange, som Lundevall, engasjerer seg i prosessen og deltar i det viktige arbeidet som pågår akkurat nå, og som også ligger foran oss.

Powered by Labrador CMS