Tirsdagble det full feiring for ordfører Hanne Davidsen (t.v.) og aksjonistene i Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland.
Tirsdagble det full feiring for ordfører Hanne Davidsen (t.v.) og aksjonistene i Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland.

Støre-regjeringen høstet full jubel på Nesna

Det var full jubel på Nesna tirsdag, etter nyheten om at Støre-regjeringen vil gjenopprette høyskoletilbudet i bygda.

Den lille bygda Nesna på Helgelandskysten skal igjen få et høyskoletilbud, ifølge regjeringsplattformen som skal legges fram onsdag.

Det skriver Aftenposten , som har fått utlevert det aktuelle avsnittet fra Hurdal-plattformen.

Høyskoletilbudet på Nesna, som har 1.800 innbyggere, ble nedlagt av styret i Nord universitet i 2019. Det har vært en viktig sak for Senterpartiet i valgkampen og i regjeringsforhandlingene.

– Sp og Ap sammen er krystallklare på at vi skal gjenopprette og ha en høyere utdanningsinstitusjon på Nesna. Vi skal ha gode utdanningstilbud i hele landet. Dette skal bli et fellesprosjekt for regjeringen, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Dermed spratt champagnekorkene på Nesna. «Vi klarte det!», jublet Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland skriver lokalavisa.

- Jeg begynner nesten å grine her, sa Hanne Davidsen rørt i et intervju med Helgelendingen.

Fullverdig utdanningsinstitusjon

Begrunnelsen for nedleggelsen av høyskolen på Nesna var at skolen i Nord universitets øyne ikke var attraktiv nok. Studietilbudet var primært samlingsbasert, med 430 studenter. Kun 21 var til stede på campus til vanlig, resten deltok kun på samlinger noen få uker i året. Det var små fagmiljøer blant de ansatte.

Les også: Nesna-saka er blitt ei prinsippsak som vil få konsekvensar for Norge i framtida

– Vi sier at vi skal reetablere en fullverdig utdanningsinstitusjon. Den skal ikke bare et være et studiesenter med noen kurs. Den skal være fullverdig. Målet er at Nesna skal bli et senter for desentralisert og distriktsrettet forskning, sier Vedum.

Prosessen med gjenoppretting skal begynne allerede vinteren 2022.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS