Statsråd i Sør-Afrika, Thulas Nxesi, krever at president Jacob Zuma må trekke seg. Bildet av Nxesi er tatt EIs kongress i Berlin i 2007. Foto: Frédérik Destrée, EI
Statsråd i Sør-Afrika, Thulas Nxesi, krever at president Jacob Zuma må trekke seg. Bildet av Nxesi er tatt EIs kongress i Berlin i 2007. Foto: Frédérik Destrée, EI

Tidligere lærertopp krever Zumas avgang

Tidligere leder i Education International, Thulas Nxesi, er blant statsrådene som krever at presidenten i Sør-Afrika, Jacob Zuma, må trekke seg.

Presidenten i Sør-Afrika er blant annet blitt beskyldt for svindel, korrupsjon og organisert kriminalitet, skriver VG. For to år siden viste en uavhengig granskning at Zuma urettmessig hadde beriket seg gjennom en statsfinansiert oppgradering av sitt private hjem. I mars i år ble presidenten dømt til å betale tilbake de statlige pengene.

– Det hersker ingen tvil om at Zuma nå kjemper for sitt politiske liv, mener den politiske kommentatoren Ranjeni Munusamy.

Thulas Nxesi ble valgt til øverste leder i Education International på verdenskongressen i Porto Alegre i Brasil sommeren 2004. I et intervju med Utdanning takket Nxesi for hjelpen lærerne i Sør-Afrika hadde fått i forbindelse med kampen mot apartheid og etableringen av en uavhengig fagforening for lærere (SADTU) på slutten av 1980-tallet. I 2006 var Thulas Nxesi gjest på Utdanningsforbundets landsmøte i Loen i Sogn og Fjordane. 

De siste årene har Nxesi vært boligminister i regjeringen til Jacob Zuma, og nå er det flere og flere som krever Zumas avgang. I tillegg til Thulas Nxesi er det helseminister Aaron Motsoaledi og turistminister Derek Hanekom som har føyet seg til rekken av sentrale ANC-ledere og fagforeningstopper som vil ha et snarlig skifte.

 

Powered by Labrador CMS