Finske barn får muligheten til å slippe svenskundervisning

Regjeringspartiet i Finland, Sannfinländerna, har drevet gjennom en forsøksordning der utvalgte finske elever slipper å lære svensk på skolen.

I praksis handler det om en ordning der de finske barna på ungdomsskolen kan bytte ut den obligatoriske svenskundervisningen med et annet fremmedspråk, noe Sannfinländarna lenge har krevd.

– Et historisk øyeblikk i Finlands språkpolitikk, skriver Sampo Terho, leder i Sannfinländarnas riksdagsgruppe, i en pressemelding. Sannfinländarna regjerer sammen med Centerpartiet og Samlingspartiet.

Forsøket vil i første omgang kun omfatte 3,7 prosent av den aktuelle aldersgruppa. Anna-Maja Henriksson leder Svenska folkpartiet som kjemper for det svenske språkets plass i Finland. De tar forsøket med ro.

–Vi kan nok leve med dette. 3,7 prosent er ikke så fryktelig mye, sier hun.

Den finske riksdagen stemte i 2015 ned et forslag om å gjøre svenskundervisningen på skolen frivillig, men åpnet for utredning av forsøksordningen som nå trer i kraft. Øst i landet har flere uttrykt ønske om å få lære russisk i stedet for svensk. Svensk er obligatorisk for elever på 7. til 9. trinn i den finske grunnskolen, på videregående og ved yrkesrettede universitetsutdanninger. Ansatte i det offentlige må kunne besvare henvendelser på både finsk og svensk.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS