FN krever gransking av flyangrep mot skolebuss i Jemen

Det saudiledede flyangrepet mot en skolebuss i Jemen der minst 29 barn ble drept, vekker sterke reaksjoner. Både FN og USA krever gransking.

Bussen med barn ble bombet nær Dahyan-markedet i Saada-provinsen torsdag. Den internasjonale Røde Kors-komiteen bekrefter at ett av sykehusene de støtter i området, mottok 29 drepte barn, alle under 15 år.

Dette bekreftes av lederen for UNICEFs virksomhet i Midtøsten, Geert Cappelaere, som opplyser at 30 barn også ble såret i flyangrepet.

Ifølge en talsmann for helsedepartementet i hovedstaden Sana, som kontrolleres av Houthi-opprørerne, ble minst 50 mennesker drept og 77 såret i flyangrepet, men disse tallene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

– Legitimt

En talsmann for den saudiledede koalisjonen bekrefter at det var deres fly som sto bak, men forsvarer det han kaller «et legitimt militært angrep».

– Koalisjonen vil ta i bruk alle midler mot kriminelle og terroristerhandlinger fra den Iran-støttede Houthi-militsen, som rekrutterer barn for å bruke dem som redskap på slagmarken og for å dekke over sine terroristhandlinger, sa Turki al-Malki til Saudi Press Agency.

Fordømmes

Det saudiledede flyangrepet mot en buss med barn fordømmes av hjelpeorganisasjoner som Redd Barna.

– Dette er enda et eksempel på de åpenbare overtredelsene av internasjonale humanitære regler, som vi har sett i Jemen de siste årene. Vi har sett alt fra skruppelløse og uproporsjonale angrep på sivilbefolkningen, til at sivilbefolkningen nektes humanitær hjelp og til at utsulting blir brukt som et strategisk virkemiddel, sier organisasjonens Jemen-landdirektør Sylvia Ghaly.

Krever gransking

FNs generalsekretær António Guterres krever umiddelbar og uavhengig gransking, og det samme gjør USA som bistår Saudi-Arabias krigføring i Jemen i form av våpenleveranser, tankfly, etterretningsinformasjon og annen operativ støtte.

– Vi ber den saudiledede koalisjonen gjennomføre en grundig og åpen etterforskning av hendelsen og tar alle troverdige meldinger om sivile tap svært alvorlig, sier talskvinnen Heather Nauert.

Houthi-opprørernes leder Mohammed Ali al-Houthi slutter opp om FNs krav om gransking og lover all nødvendig bistand.

Krigsforbrytelser

Over 60.000 mennesker er drept eller såret siden Saudi-Arabia med støtte fra USA gikk til krig mot Houthi-opprørerne i spissen for en regional allianse i mars 2015.

Amnesty International og Human Rights Watch anklager Saudi-Arabia for mulige krigsforbrytelser i Jemen, og det samme har FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, gjort.

Krigen har hatt katastrofale følger og drevet millioner på flukt. 22 millioner mennesker er avhengig av nødhjelp utenfra, og 8 millioner av dem lever ifølge FN nå på randen av hungersnød.

Halvparten av Jemens skoler og sykehus er bombet i grus, og Saudi-Arabia har innført blokade som gjør det svært vanskelig for omverdenen å komme landets befolkning til unnsetning.

(©NTB)

 

Powered by Labrador CMS