700 gikk i tog for vennskap etter videovold

Etter publiseringen av en video hvor en syrisk flyktning ble banket opp, arrangerte Namsos kommune denne uka venneuka, som ble avsluttet i går kveld med et tog for vennskap.

Publisert

Bakgrunnen er en video som ble filmet i Namsos 5. juli og lagt ut på nett. Videoen viser en mann som tvinger en utenlandsk statsborger ned i bakken for så å slå hodet hans i asfalten; alt dette mens kameratene filmer og ler.

 

Novellekonkurranse og allsang

– Det er ikke et slikt samfunn vi skal være, sier Knut Storeide, som er faglig leder for grunnskole i kommunen, til Utdanning.

Gjennom Vennskapsuka forsøker kommunen å påvirke holdningene til barn og unge gjennom blant annet gjennom novellekonkurranse, foreldremøter i skole og barnehage og vennskapstoget.

Uka ble avsluttet i går med et tog hvor 700 personer deltok. Det var appeller fra ungdomsrådet ved Martine Arnø, som snakket om viktigheten av at “alle har minst en venn”. En novellekonkurranse ble avsluttet og vinneren ble trukket og presentert. Det var også kulturelle innslag fra Olav Duun videregående og Namsos kommunale kulturskole.

Seansen på festplassen i sentrum av Namsos ble avrundet med en nykomponert vennesang, før de oppmøtte dannet en ring og sang “Barn av regnbuen” av Lillebjørn Nilsen.

 

– Mobberne har sitt å stri med

– Manifest mot mobbing skal være mer enn bare en underskrift på et papir. Vi engasjerer derfor et helt samfunn når vi gjennomfører dette for første gang, sier Storeide.

Ungene ble blant annet utstyrt med et vennskapsbånd på håndleddet; som bevis på vennskap, men det ga også andre fordeler ved flere av kommunens etablissementer.

– Vi leide også inn Guttorm Helgøy som har sydd sammen et foredrag om mobbing som alle skoler, barnehager og videregående viser til foreldre, og til elevene på videregående, sier han. (Se foredraget nederst i denne artikkelen).

Utdanning har hatt en reportasje hvor mobbere står fram og etterlyser fokus på årsakene til at de er mobbere.

– Kan et slikt arrangement virke fremmedgjørende for personer som er mobbere, og som heller kunne trengt hjelp?

– Tema har vært «Bry deg». Det innebærer at man skal bry seg også om de som er mobbere. Ofte har denne gruppen sine utfordringer å stri med, og Helgøy beskriver det veldig godt i sitt foredrag, sier han.

 

Hele samfunnet

– Hvorfor er dette arrangementet og arbeidet dere gjør så viktig akkurat nå?

– Etter den rystende voldsvideoen må vi ta innover oss at dette er absolutt ikke det samfunnet vi forbinder med vår kommune, og noe vi tar sterkt avstand fra. Vi må ha en kontinuerlig påminning på hvordan vi ønsker å ha det, sier Storeide.

Storeide forteller at arbeidet ikke bare retter seg mot barn og unge.

– Vi vil ha med hele samfunnet, og vi vil ha folk til å tenke «hvordan kan jeg bidra til at mobbing ikke skjer i mitt nærmiljø». Vi ønsker at folk skal tenke på vennskap mer enn mobbing, altså på det positive som oppstår når man er sammen med venner. Alle i et samfunn må ansvarliggjøres, sier han.

Powered by Labrador CMS