Stortingsrepresentant Turid Kristensen (H) råder flere unge til å velge en yrkesfaglig utdanning. Ill.foto: Ole Martin Wold
Stortingsrepresentant Turid Kristensen (H) råder flere unge til å velge en yrkesfaglig utdanning. Ill.foto: Ole Martin Wold

Seks gode grunner til å velge yrkesfag

Norge har et stort behov for fagarbeidere i årene som kommer, og en yrkesfaglig utdanning gir mange muligheter.

* Turid Kristensen er stortingsrepresentant for Høyre og medlem av utdannings- og forskningskomitéen. 

 

Om mindre enn to måneder går søknadsfristen til videregående skole ut. Noen vet allerede godt hva de ønsker å gjøre, men for mange er dette et vanskelig valg. Det skjønner jeg godt. Ikke så lett å vite hva du vil bli når du er 16 år, og når valgmulighetene er så mange.

 

Jeg vil råde flere til å vurdere en yrkesfaglig utdanning. Norge har et stort behov for fagarbeidere i årene som kommer, og en yrkesfaglig utdanning gir mange muligheter. Det er spesielt seks gode grunner til at jeg mener du burde vurdere en yrkesfaglig utdanning:

 

  1. Veldig gode muligheter for jobb. I følge NAV vil yrkesfag være en av de sikreste veiene til jobb i fremtiden. I mange yrker er du nærmest garantert jobb etter endt utdanning.

  2. Store valgmuligheter – du har over 180 yrker å velge mellom.

  3. Du får lønn mens du utdanner deg fordi du får lønn i lærlingtiden.

  4. Du lukker ingen dører ved å velge yrkesfag, tvert imot. Du har mange videre utdanningsmuligheter etter endt fagbrev: Du kan gå videre på høyere yrkesfaglig utdanning ved fagskolene, og hvis du tar påbygg som gir deg generell studiekompetanse eller velger studier som er spesielt tilrettelagt for deg med yrkesfaglig utdanning, kan du også studere videre ved universiteter og høgskoler.

  5. Har du lyst til å starte egen bedrift? Et mesterbrev gir deg en god leder- og etablererutdanning, og en god start som egen arbeidsgiver.

  6. Du kommer raskt ut i jobb, slipper store studielån, og kan f.eks. lettere få boliglån og komme deg raskere inn på boligmarkedet.

 

Mange unge har allerede forstått hvilke fantastiske muligheter som ligger en yrkesfaglig utdanning og karriere, For første gang på lenge valgte like mange elever en yrkesfaglig utdanning som studiespesialiserende i 2018. Kanskje er det yrkesfag som kan bidra til at også du får oppfylt drømmene dine.

 

Powered by Labrador CMS