Bjøråsen skole i Groruddalen i Oslo er stengt på grunn av det store utbruddet av koronaviruset.

Redd Barna advarer mot skolestenging i Oslo

Redd Barna mener Oslo kommune må gjøre absolutt alt i sin makt for å holde skolene i hovedstaden åpne, tross sterkt økt smitte blant barn og unge.

Publisert Sist oppdatert

– Nå må vi ikke gjenta feilene som ble gjort med full nedstenging i fjor vår, da så vi at en av seks barn og unge ble utsatt for en form for vold eller overgrep i perioden de var isolerte hjemme, sier leder Monica Sydgård i Redd Barnas Norgesprogram til NTB.

Hun mener Oslo må tilrettelegge for godt smittevern i skoler og barnehager, og få ressurser til å gjøre dette. Redd Barna peker på at helsedirektør Bjørn Guldvog nylig uttalte i Aftenposten at skolestengningene våren 2020 førte til store omkostninger for barn og unge.

– Nå må vi holde hodet kaldt. Å stenge skoler og barnehager er et svært inngripende tiltak med enorme negative konsekvenser for barn og unges liv, sier Sydgård.

Les også: NRK erfarer: Stenger skolene i Oslo fra onsdag

Trygt arbeidsmiljø

UDF Oslo er på sin side kritiske til at beslutningstakerne ikke har greid å balansere elevenes og lærernes interesser de siste månedene.

– Jeg opplever at det har vært et sterkt fokus på elevenes rett til opplæring. Vi er også veldig opptatt av det, men skulle ønske at de ansattes rett til et trygt og godt arbeidsmiljø fikk et større fokus og mer oppmerksomhet. Vi opplever at de ikke har greid å balansere disse hensynene, sier leder i Utdanningsforbundet i Oslo, Aina Skjefstad Andersen til NTB.

Til Utdanningsnytt er hun klar på at de forventer at byrådet tar hensyn til at de ansatte har rett på en trygg arbeidssituasjon.

– Mener du det vil være riktig å stenge skoler og barnehager nå?

– Jeg er ikke smitteekspert, men utrygge lærere gagner verken arbeidsmiljø eller elevenes læringsmiljø. Vi må imidlertid forholde oss til helsemyndighetene og myndighetene, men er selvfølgelig opptatt av at hensynet til de ansattes arbeidsmiljø og arbeidsmiljølovens bestemmelser også trekkes med i vurderingene til byrådet, sier Skjefstad Andersen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS