Kuben Yrkesarena i Oslo..

Oslo-rektor: – Det er ikke mulig med hjemmekontor for alle vgs-lærere

– Skal en holde undervisning i gang kan ikke alle lærerne ha hjemmekontor, sier en Oslo-rektor.

Publisert Sist oppdatert

Rektor ved Etterstad videregående skole i Oslo, Elin Stavrum sier det ikke er mulig at lærerne ved skolen har hjemmekontor.

– Så lenge en skal holde undervisning i gang kan ikke alle lærerne ha hjemmekontor. Har en undervisningsfri en dag, er det helt greit, men for mange er det ikke praktisk mulig, sier Stavrum.

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) har påbudt hjemmekontor for vgs-lærere når det er praktisk mulig. Rektor ved Etterstad skole vil se på hva som er fornuftig, men tror det i liten grad lar seg gjøre.

– Hvis en lærer skal undervis de to første timene på dagen og har undervisning igjen senere på dagen, vil det jo ikke være lurt å reise hjem imellom øktene. Da vil jo den læreren kanskje må ta kollektivt enda flere ganger den dagen enn ellers. Så i veldig mange tilfeller er det ikke praktisk mulig med hjemmekontor for lærere ved denne skolen, sier Elin Stavrum.

Vil ha hjemmekontor

Utdanningsforbundet Oslo har ønsket mer bruk av hjemmekontor for lærere, sier leder Aina Skjefstad Andersen.

Les denne: – Trolig ikke aktuelt med en ny, nasjonal stenging av skoler og barnehager

– Dette er helt i tråd med hva vi ba byråden om, at hun differensierte mellom de ulike skoleslagene. Vi vet at smitten øker blant ungdommer og mange av våre medlemmer har uttrykt at de er engstelige, sier Andersen.

Hun påpeker at mange lærere i videregående opplæring har mange kontaktpunkter i løpet av en dag og at det å kunne sitte på hjemmekontor, reduserer antallet noe.

– Jeg mener det bør legges til rette for gode lokale løsninger ved den enkelte skole og at møter bør gjennomføres digitalt. Det er viktig at lærere føler seg trygge på jobb. Jeg håper det ikke blir nødvendig å stenge ned videregående igjen. Det er ikke ønskelig, sier Aina Skjefstad Andersen.

Vil ikke pålegge

Rektor ved Kuben videregående skole, Kjell Ove Hauge ,har gitt de lærerne som har undervisningsfri anledning til å sitte på hjemmekontor.

– Det er en praksis vi har hatt en god stund. Men det er frivillig. Jeg pålegger ingen å dra hjem, sier Hauge.

Kuben tilbyr blant annet flere yrkesfaglige retninger, og for lærerne på disse linjene er det vanskelig å ha hjemmekontor.

– De aller fleste elevene har det best på skolen. Skulle vi kommet på rødt nivå, ville det ha vært katastrofe for våre elever. Hjemmeundervisning ville ikke gitt elevene den undervisningen de skal ha. Lærerne er ofte viktige personer for elevene, så det er bra at de er til stede på skolen så mye som mulig, sier Hauge.

Oslokolene har hatt noen enkelttilfeller med smitte, men ikke vært opphavet til smittespredning så langt som rektor vet om.

– For å begrense nærkontak har vi flyttet på timer, både på starten av dagen og på ettermiddagen. For eksempel så har vi gått over til at en del elever har kroppsøving hjemme de første timene på dagen, sånn at alle ikke kommer til skolen samtidig. I tillegg har vi sett at det er vanskelig å drive sporing av nærkontakter for dem som har hatt kroppsøving, forteller Kjell Ove Hauge.

Powered by Labrador CMS