I Sverige og Finland får alle elever et sunt skolemåltid hver dag. På bildet spiser elevene ved Odelsbergskolan i svenske Strömstad.
I Sverige og Finland får alle elever et sunt skolemåltid hver dag. På bildet spiser elevene ved Odelsbergskolan i svenske Strömstad.

Satsingen på sunt kosthold bør starte med de unge

Debatt: Et felles skolemåltid vil også være et element i arbeidet for å øke trivselen og forebygge mobbing.

Publisert

34 uavhengige norske eksperter innen ernæring og folkehelse har evaluert innsatsen til norske myndigheter når det gjelder satsingen på sunn mat og forebyggingen av overvekt og fedme, skriver nrk.no.

Næring er viktig for læring. I tillegg er den viktig for folkehelsa.

«Pålegg alle kommuner å tilby et enkelt skolemåltid. Kostholdsundersøkelser viser at barn og unge har et for høyt inntak av mettet fett og tilsatt sukker, og for lavt inntak av frukt, grønnsaker og fisk sammenlignet med anbefalingene», er et av rådene i rapporten.

SV er enig med forskerne. Start med de unge!

Det første Erna Solberg gjorde da hun ble statsminister, var å ta fra ungdomsskoleelevene skolefrukten. Dette er er eksempel på hvor kjip denne regjeringa er mot ungdommene, og den viser også at den ikke har forståelse for hverken folkehelsa eller at overvekt og fedme øker i Norge.

SV vil innføre gratis og sunn skolemat i hele grunnskolen. Næring er viktig for læring. I tillegg er den viktig for folkehelsa.

Land vi vanligvis liker å sammenligne oss, med tilbyr i dag skolemat. Norges naboland Sverige og Finland har lange tradisjoner og gode erfaringer med å tilby elevene skolemåltider. Formålet med skolemåltidet i disse landene har vært å gi elever den anbefalte ernæring og energi, men også å hjelpe elevene med å opprettholde konsentrasjonen for læring mens de er på skolen.

I tillegg har skolemåltidet har en sosial dimensjon, fordi det legges til rette for samling rundt felles måltider, som videre gir grunnlag for felles opplevelser ved å knytte læringsarbeidet i skolen til maten som serveres. Samlingen om skolemåltidet gir muligheter for å styrke samholdet mellom elevene og derigjennom skape et bedre skolemiljø, noe som også vil styrke læringsmiljøet. Jeg mener at et felles skolemåltid også vil være et element i arbeidet for å øke trivselen og forebygge mobbing.

Powered by Labrador CMS