Kunnskapsminister Guri Melby (V). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Kunnskapsminister Guri Melby (V). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Melby: – Skolene må forberede seg på hvordan alle elevene kan komme tilbake

Da kunnskapsministeren gjestet NRK tirsdag kveld oppfordret hun skolene til å finne løsninger for hvordan elevene fra 5. trinn og oppover også kan returnere til skolene.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag ble det klart at elever fra 1. - 4. trinn i tillegg til yrkesfagelever på Vg2 og Vg3 skal få returnere til skolene den 27. april. Det betyr imidlertid at det fremdeles er uvisst når elever fra 5.-7. trinn på barneskolene og elever i ungdomsskolene kan komme tilbake til sine klasserom.

På besøk hos Dagsnytt 18 på NRK tirsdag kveld understreket kunnskapsminister Guri Melby at de imidlertid ønsker at skolene allerede nå begynner å forberede seg på hvordan de kan ta imot de eldre elevene også.

– Kanskje de kan gå annenhver dag for eksempel. Vårt mål er at alle elever skal tilbake til skolene før sommeren. Det har stor verdi for dem å få komme tilbake igjen, sa Melby.

I en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet heter det at det skal lages en plan for når de ulike trinnene kan starte med undervisning på skolen basert på råd fra helsemyndighetene.

Nasjonale regler

På spørsmål om hvilken respons hun venter seg fra de ulike kommunen, svarte kunnskapsministeren at hun mener regjeringen nå har laget regler vil fungere for de aller fleste.

– Men er det en veldig spesiell situasjon i en region må vi sette oss ned sammen med lokale myndigheter for å finne den riktige løsningen for dem. Men da skal vi gjøre det sammen, lokale og sentrale myndigheter, sa Melby.

Fulgte ikke ekspertgruppen

Ifølge VG anbefalte ekspertgruppen, som på oppdrag fra regjeringen har vurderte hvilke tiltak som burde iverksettes i skoler og barnehager, at hele barneskolen kunne åpnes igjen dersom praktiske smittevernhensyn ivaretas.

Dersom åpning av hele barnetrinnet ikke var praktisk mulig, anbefalte de å prioritere de yngste barna først, og at heldagstilbud i barnehager og 1.–4. trinn med SFO må åpne.

Slik ble også regjeringens avgjørelse.

– Det var mange hensyn å ta her. Det at regjeringen har gått ut med en annen tilråding enn de vi kom til, er vi helt innforstått med, sier Margrethe Greve-Isdahl, overlege i Folkehelseinstituttet, til VG. Hun var en del av ekspertgruppen.

– Jeg vil ikke si det er så stor ulikhet mellom rådene vi ga og det regjeringen besluttet, så lenge man får prioritert de minste, sier Greve-Isdahl.

Bekymret for barnehageåpning

I tillegg til de yngste elevene skal også yrkesfagelever på 2. og 3 trinn få komme tilbake til skolene den 27. april. Barnehagene gjenåpnes allerede uken før, den 20. april.

Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal, uttrykker bekymring for at barnehagene åpnes såpass raskt.

– Det blir en utfordring å ivareta smittevern i barnehager, og vi kjenner fortsatt ikke hvilke smittevernregler som blir gjeldende.