Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) i den muntlig spørretime på stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Melby til helsemyndighetene: – Lag ny veileder hvis reglene er for strenge

Det vakte oppsikt blant skoleansatte da assisterende helsedirektør Espen Nakstad sa at de fleste skoler kan ha tilnærmet normal drift. Nå gir kunnskapsministeren full støtte til rektorer og lærere og mener helsemyndighetene må ta ansvar for regelverket de har utarbeidet.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært mye diskusjon etter skoleåpning om at tilbudet som gis varierer fra skole til skole og fra kommune til kommune. På torsdag rettet Espen Rostrup Nakstad, fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, en pekefinger mot skolene.

– Slik veilederen er i dag er det mulig å drifte tilnærmet normalt for de fleste skoler, sa Nakstad til nrk.no.

Statsminister Erna Solberg fulgte opp med å støtte Nakstad i at mange skoler har tolket smittevernreglene for strengt.

Det fikk flere skoleansatte til å tenne på pluggene, fordi den ettertrykkelige en-meters-regelen fra veilederen gjør at det på en rekke skoler ikke er plass til alle elevene.

Les også: – Alle som nå stiller krav, må senke skuldrene

Annen tone

I Dagsavisen skriver barneskolelærer Jorunn Folkvord at statsministeren må slutte å prate tull: «Jeg får lyst til å spørre om kanskje både Nakstad og du, Erna, kan ta dere en tur inn i et gjennomsnittlig klasserom og så forklare hvordan dette rommet kan møbleres sånn at man kan sikre tilnærmet normal drift.»

Tidligere har også kunnskapsminister Guri Melby (V) støttet Nakstad i at skoler har tolket veilederen for strengt, men da hun besøkte Vestby videregående skole denne uka, var tonen en litt annen.

– Hvis helsemyndighetene mener reglene er for strenge og at det er rom for å slippe opp, så må de utarbeide en ny veileder. Det kan ikke være slik at det er opp til skoleledere og lærere å tolke hva som til enhver tid er passe strengt, sier Melby.

Hun roser skoleledere og lærere for hvordan de har lagt til rette for drift med smittevernreglene på plass.

– Skolens personale kjenner på det ansvaret de har fått, og da skal vi selvsagt ikke pålegge dem å vurdere om og når det er mulig å fravike rådene. Skoleledere og lærere er ikke smitteverneksperter. Helsemyndighetene må påta seg det ansvaret, fastslår Melby.

Les også: Utdanningsforbundet: Forståelig at skoletilbudet er forskjellig

Powered by Labrador CMS