Steffen Handal er leder i Utdanningsforbundet.
Steffen Handal er leder i Utdanningsforbundet.

Utdanningsforbundet: Forståelig at skoletilbudet er forskjellig

Utdanningsforbundet mener regjeringen gjorde rett i å åpne skolen for alle, selv om det betyr forskjeller i tilbudet, og at mange elever får få dager på skolen.

– Da regjeringen skulle gjenåpne skolene, hadde de et valg om de skulle åpne for et fullgodt tilbud til én gruppe elever, eller gi et redusert tilbud til alle. Jeg mener de valgte rett ved å åpne for alle. Da var de avhengig av at tilbudet måtte tilpasses de lokale forholdene, sier Utdanningsforbundets leder Steffen Handal.

Les denne! Melby: Det tar litt tid å finne de gode skoleløsningene

Han mener det er forståelig at det er så store forskjeller i skoletilbudet, så kort tid etter gjenåpningen. Han påpeker at forutsetningene for å gi undervisning med smittevernreglene som finnes nå, er forskjellig fra sted til sted. Noen skoler har 2.000 elever og liten plass. Andre har mye plass, men få lærere. Noen har mange lærere i risikosonen.

– Store mangler

– Det er ingen som i dag sier at det utdanningstilbudet elevene får, er fullgodt. Det har store mangler, sier han.

Til tross for at barn rundt om i landet nå får ulikt tilbud, ønsker han ikke at regjeringen skal styre i detalj hvordan dette skal løses lokalt.

Les også: Ap om skoletilbudet: – Arrogant av Melby å peke på kommunene

Men Handal understreker at det nå er behov for å se framover og ber politikerne legge planer for hva slags skole elevene skal komme tilbake til etter sommerferien.

– Fra neste skoleår av må vi ha klarere forventninger til hvilket tilbud som skal gis og hvor redusert det skal være, sier han.

Penger til kommunene

Da må kommuneøkonomien også sikres, mener han, og påpeker at det er dyrere å drive skole når smittevernregler skal overholde. Det trengs ekstra skoleskyss, leie av lokaler og ekstra renhold. Det er også lærermangel mange steder.

– Våre folk er usikre på hvordan kommuneøkonomien kommer til å være fremover. Vi frykter kutt i kommuneøkonomien og at det skal svekke det likeverdige tilbudet til barn og unge, sier han.

Han medgir at det vil være krevende å fastslå hvor mye skoletilbudet vil koste til høsten, fordi smittevernreglene kan forandre seg, men understreker:

– Du løser ikke alt med penger, men vi trenger en forutsigbarhet i kommuneøkonomien.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS