– Når Sylvi Listhaug vil forby bruk av hijab i barneskolen, skaper hun mange problemer, skriver Richard Edvardsen. Foto: Wikimedia Commons / Shane T. McCoy
– Når Sylvi Listhaug vil forby bruk av hijab i barneskolen, skaper hun mange problemer, skriver Richard Edvardsen. Foto: Wikimedia Commons / Shane T. McCoy

Den besværlige barne-hijaben

De fleste nordmenn, i likhet med meg, synes at hijab for barn ikke hører hjemme, hverken på skolen eller ellers i samfunnet.

Men når Sylvi Listhaug vil forby bruk av hijab i barneskolen, skaper hun mange, mange problemer.

Richard Edvardsen (80 år) er pensjonert adjunkt med blant annet sosialantropologi, religionshistorie og kristendom mellomfag ved Teologisk fakultet i fagkretsen. Han er mangeårig styremedlem i Forum for kristne sosialister, og han har møtt som vararepresentant for SV på Stortinget. Nå er han medlem av Bø og Malnes menighetsråd.

 

Som mangeårig lærer har jeg vært med på å utarbeide ordensregler for skolen. Det forelå bare to pålegg fra departementet: Ordensreglene skulle inneholde forbud mot 1) bruk av alkohol og 2) bruk av tobakk. Nå vil Listhaug føye til et nytt pålegg: forbud mot bruk av hijab.

 

Hvilke sanksjoner har man da, dersom barn kommer på skolen med hijab? 

  • Skal læreren gå til fysiske håndgripeligheter og fjerne hijaben?
  • Skal bruddet på ordensregelen rapporteres til skolestyret / hovedutvalget for oppvekst?
  • Hva med foreldreretten? Skal vi oppfordre barn til å være ulydige?

 

Det største problemet, slik jeg ser det, er spørsmålet om trosfrihet.

 

Den religiøse bevissthet kan vekkes tidlig. Jeg var i sommer vitne til at en seks år gammel gutt ønsket å bli døpt. Han var sammen med foreldrene på forberedende dåpssamtale, han gikk fram til døpefonten og avga dåpsløftet sammen med foreldrene.

 

Hva om en muslimsk jente ønsker å uttrykke sin religiøse overbevisning og tro ved å bruke hijab? Skal hun da nektes det, mens for eksempel andre elever kan bruke kors? Da bryter vi i tilfelle det viktige prinsippet om trosfrihet som er nedfelt i vår grunnlov og som vi holder så høyt!

 

Powered by Labrador CMS