Appell fra en bekymret mamma og lærer

Debatt: Det er underlig om resten av landet skal fortsette i en unntakstilstand, mens vi slipper smitten løs i skoler og barnehager

Publisert Sist oppdatert

I snart tre uker har jeg vært blekksprut, med hjemmeundervisning for en 4.klassing og en 2.klassing, pedagog for en 4-åring, samt kollega og digitalt tilstedeværende lærer for klassen min. Og vet du hva? Det har faktisk gått greit. Læringskurven på mange felter har vært bratt, men jeg har gjort det med glede (og litt frustrasjon attåt).

I snart tre uker har jeg vært trygg på at helsemyndighetene gjorde et riktig valg, da de stengte ned landets skoler og barnehager, da «corona-krisen» bredte seg utover Norge i rask fart.

Det er med stor bekymring jeg nå ser at presset for å få småbarnsforeldre tilbake på jobb blir for stort, og at noen av landets største aviser vier NHO stor spalteplass, der det snakkes om hvor mye penger de taper på at foreldre ikke kan sende barn i barnehage og skole.

Ja, denne situasjonen er tungvint for alle. Men den handler om liv og helse.

Hverdagen på en barneskole består av snørr, tårer, klemmer, deling av brødskiver, fysisk lek, små klasserom (noen uten vask), trange garderober, arbeidsrom med dårlig plass og ventilasjon.Den består av små barn som trenger hjelp med alt fra påkledning til arbeidsoppgaver, og den består av lærere og ansatte.

Lærere og ansatte som ikke får utført en stor del av arbeidet sitt om hensynet til smittevernet skal ivaretaes. Vi kan ikke plastre knær eller hjelpe til i matteboka på to meters avstand. Vi kan heller ikke skjerme oss bak plexi-glass, slik butikkansatte gjør.

Det vi dermed kan gjøre, og har gjort, er å sette i gang med tidenes undervisning via nett. Vi logger på, snakker med elever, gir individuelle tilpasninger, har Teams-møter, lager oppgaver, påskequizer, april-spøker, gymtimer osv.. Og mye tyder på at dette fungerer godt!Så godt av vi klarer dette en stund til!

Ja, det finnes elever som faller utenfor dette flotte opplegget. Ja, det finnes barn som stengte skoler rammer hardt. Som lærer banker hjertet mitt for alle disse, hver time. Det gjør det også i lange sommerferier, høstferier, vinterferier, juleferier, påskeferier og andre fridager. For disse barna finnes også da. Det er et faktum som lett drukner og glemmes i den pågående økonomiske kampen om å raskest mulig få åpnet skolene.

Jeg syns det er underlig om resten av landet skal fortsette i en unntakstilstand, med restriksjoner og påbud, mens vi slipper smitten løs i skoler og barnehager, og gambler med barn, lærere, og deres families liv og helse.

Vær så snill, ikke åpne skolene for tidlig!

Powered by Labrador CMS