Skolestart vil kunne bidra til noe mer smitte, tror FHI. Men frykter ikke at den vil komme ut av kontroll.

FHI: Smitten kan øke ved skolestart – men vil ikke komme ut av kontroll

At hundretusenvis av elever begynner på skolen igjen denne uka, vil bidra til noe økt smitte i samfunnet. Men smitten vil bli holdt under kontroll, tror FHI.

Publisert

– Det at barn slipper tilbake til et normalt liv, kan bidra til noe økt smittespredning, sier barnelege og forsker Pål Surén i Folkehelseinstituttet (FHI) til Aftenposten.

– Samtidig vil 90 prosent av de voksne være fullvaksinert. Det vil dempe smitten særlig blant de minste barna, de på barneskoler og i barnehager. Disse barna blir først og fremst smittet av voksne, understreker han.

Han viser til at skolene i England ikke var preget av deltavirus-smitte før sommerferien startet. Dessuten vil økt bruk av testing bidra til å holde smittesituasjonen i sjakk på skolene, påpeker Surén.

– Vi tror det blir en viss spredning, men vi er ikke engstelige for at dette skal komme ut av kontroll, sier FHI-forskeren.

Smitten har i lang tid vært størst blant tenåringer og unge voksne. Det at mange av disse nå skal tilbake til skolen, vil trolig ikke bidra til en smitteøkning – tvert imot, ifølge Surén. Smitten skjer nemlig hyppigst når det er ferie og fri.

– Mye av smitten i denne aldersgruppen er knyttet til reising, festing og sosiale aktiviteter. Dette roer seg når de kommer tilbake til skolen og et mer regulert liv, sier han.

Les også: Flere kommuner mener nytt testsystem for skoler og barnehager kom for brått på

(©NTB)

Powered by Labrador CMS