Skolestart vil kunne bidra til noe mer smitte, tror FHI. Men frykter ikke at den vil komme ut av kontroll.
Skolestart vil kunne bidra til noe mer smitte, tror FHI. Men frykter ikke at den vil komme ut av kontroll.

FHI: Smitten kan øke ved skolestart – men vil ikke komme ut av kontroll

At hundretusenvis av elever begynner på skolen igjen denne uka, vil bidra til noe økt smitte i samfunnet. Men smitten vil bli holdt under kontroll, tror FHI.

Publisert

– Det at barn slipper tilbake til et normalt liv, kan bidra til noe økt smittespredning, sier barnelege og forsker Pål Surén i Folkehelseinstituttet (FHI) til Aftenposten.

– Samtidig vil 90 prosent av de voksne være fullvaksinert. Det vil dempe smitten særlig blant de minste barna, de på barneskoler og i barnehager. Disse barna blir først og fremst smittet av voksne, understreker han.

Han viser til at skolene i England ikke var preget av deltavirus-smitte før sommerferien startet. Dessuten vil økt bruk av testing bidra til å holde smittesituasjonen i sjakk på skolene, påpeker Surén.

– Vi tror det blir en viss spredning, men vi er ikke engstelige for at dette skal komme ut av kontroll, sier FHI-forskeren.

Smitten har i lang tid vært størst blant tenåringer og unge voksne. Det at mange av disse nå skal tilbake til skolen, vil trolig ikke bidra til en smitteøkning – tvert imot, ifølge Surén. Smitten skjer nemlig hyppigst når det er ferie og fri.

– Mye av smitten i denne aldersgruppen er knyttet til reising, festing og sosiale aktiviteter. Dette roer seg når de kommer tilbake til skolen og et mer regulert liv, sier han.

Les også: Flere kommuner mener nytt testsystem for skoler og barnehager kom for brått på

(©NTB)

Powered by Labrador CMS