- Vi trenger en mye mer konsekvent tilnærming til klimapolitikk, sier fagforeningsleder Frank Bsirske. Foto: Markus Scholz/dpa/NTB scanpix
- Vi trenger en mye mer konsekvent tilnærming til klimapolitikk, sier fagforeningsleder Frank Bsirske. Foto: Markus Scholz/dpa/NTB scanpix

Tysk fagforeningsleder ber 2 millioner medlemmer delta i klimademonstrasjoner

20. september planlegger elever aksjoner mot mer global oppvarming og klimaendringer i mer enn hundre tyske byer.

Publisert Sist oppdatert

Frank Bsirske, leder for Tysklands nest største fagforening, Verdi (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft) mener fagforeningens medlemmer bør delta. Verdi har rundt to millioner medlemmer.

– Det handler om å vise hva vi mener. Vi trenger en mye mer konsekvent tilnærming til klimapolitikk, sier Bsirske til Westdeutschen Allgemeinen Zeitung.

– Vi oppfordrer ikke til en ekte streik, sier han til avisa:

– Ikke alle ansatte kan avbryte arbeidet sitt. Men de som har mulighet, burde stemple ut og delta. Jeg kommer i alle fall til å gjøre det.

20 september er ikke tilfeldig valgt. Da skal regjeringens klimautvalg ta stilling til tiltak for klimavern.

Norske elever streiker 30. august

Ifølge Natur og Ungdom er neste skolestreik i Norge allerede 30. august. Foreløpig er det bekreftet at streik vil finne sted i Oslo, Trondheim, Bergen, Kristiansand, Haugesund og Horten.

Skolestreikernes krav til regjeringen er følgende:

– Ingen flere utvinningstillatelser til oljeindustrien, og skap nye klimavennlige jobber i Norge

– Øk det norske klimamålet og kutt mer enn halvparten av norske utslipp innen 2030. Minst 53 prosent kutt innen 2030 sammenlignet med 1990-nivå.

– Vis solidaritet med barn og unge i det globale sør som rammes av klimaendringene. Gi mer støtte til finansiering av klimatiltak og klimatilpasning. Støtten må trappes opp til minst 65 milliarder kroner årlig.

– Erklær at vi er i en krisesituasjon for klima og natur, og følg opp med tiltak for å løse krisene.

Powered by Labrador CMS