Fredsprisvinnerne ber verden velge dialog

Vi er nødt til å ha dialog mellom ulike sivilisasjoner for å løse utfordringene verden står overfor, sa Den tunisiske dialogkvartetten etter å ha mottatt Nobels fredspris.

I sitt nobelforedrag la kvartetten vekt på hvordan dialogviljen var avgjørende for at Tunisia gikk i en demokratisk retning etter revolusjonen i 2011.

– At verden hedrer den nasjonale dialogen i vårt land, er en bekreftelse på at vi deler de samme verdiene, påpekte Houcine Abassi, generalsekretær i fagbevegelsen UGTT, under seremonien i Oslo rådhus torsdag ettermiddag.

– I dag trenger vi dialog mellom sivilisasjoner. Vi må leve fredelig sammen, til tross for våre ulikheter, la han til.


Til ære for flere

Kvartetten påpekte at det er en ære å motta fredsprisen, men trakk samtidig fram alle andre tunisiere som har kjempet for en fredelig, demokratisk prosess i landet.

– Denne prisen er ikke bare til ære for oss, den er også til ære for alle politiske aktører i Tunisia som har satt landets interesser foran sine egne smale partiinteresser, sa Abassi.

– Den gjør ære på tunisiske kvinner og unge mennesker som sto opp mot diskriminering og utestengelse, og som kjempet til forsvar for sine rettigheter, fortsatte han.

Han trakk også fram fagforeningers og menneskerettighetsaktivisters arbeid for en fredelig demokratisk utvikling i landet.

Utfordringer

Fredsprisvinnerne var imidlertid tydelige på at Tunisia fortsatt har arbeid å gjøre for å sikre at landet også har en demokratisk framtid.

– Vi forstår at mange utfordringer ligger foran oss, og at betydelige farer venter oss, sa Ouided Bouchamaoui i arbeidsgiverorganisasjonen UTICA i sin del av nobelforedraget.

Hun pekte på både politiske, økonomiske, sosiale og sikkerhetsmessige utfordringer.

– Det er vår plikt å jobbe for å bringe verdige levevilkår til alle tunisiere og få bukt med fattigdom og ulikheten som finnes mellom ulike deler av folket.

– Vi lover alle som trodde på Tunisia, at vi vil fortsette å satse på dialog og konsensus for å løse disse utfordringene, avsluttet hun. (©NTB)

Powered by Labrador CMS