Donald Trump trenger straffelekser i det meste, men et sted å begynne er menneskerettigheter og folkeskikk, sier Jan Tore Sanners nye statssekretær, Julie Midtgarden Remen. Foto: Jan-Richard Kjelstrup, Arbeids- og sosialdepartementet

Sanners nye statssekretær gleder seg til å lære av dem som «har skoene på»

Barnehagens innhold og det at gutter sakker akterut når det gjelder skoleprestasjoner er to felt Julie Midtgarden Remen er særlig opptatt av.

Publisert

Hva gjør deg skikket til å være med på å utforme politikken for over én million mennesker; barnehagebarn, elever og ansatte? Så vidt jeg kan se har du ingen erfaring fra feltet.

Bakgrunn

Dette er spalten Aktuelt navn ra Utdanning nr. 06/2019. Journalist Ylva Törngren har intervjuet Julie Midtgarden Remen (35), ny statssekretær for kunnskapsminister Jan Tore Sanner.  

Tidligere har hun vært politisk rådgiver for arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie, arbeidet i PR-byråer, vært byrådssekretær for byrådsleder Stian Berger Røsland i Oslo og generalsekretær i Unge Høyre.

Hun har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i retorikk og en erfaringsbasert master i ledelse (Executive Master of Management).

Det stemmer. Statssekretærer utnevnes politisk, ikke nødvendigvis på bakgrunn av faglig erfaring. Derfor er det veldig bra at vi har et sterkt embetsverk som bidrar med faglige vurderinger før vi tar politiske beslutninger.

 

Er en slik mangel på faglig erfaring hos statssekretærer uheldig?

Det spørsmålet må du stille til noen andre enn meg.

 

Hvordan vil du sette deg inn i feltet og gjøre deg kjent med aktørene der?

Jeg har mye å sette meg inn i framover! Jeg regner med å reise rundt både med kunnskapsministeren og på egen hånd. Jeg gleder meg til å bli kjent med feltet og til å møte og lære av dem som «har skoene på».

 

Du har tidligere jobbet for byråer der kunder betaler for å få fremmet sin politikk. Mange mener det at politikere har slik erfaring, svekker tilliten og sår tvil om habiliteten deres. Hva tenker du om det?

Det er bra at dette debatteres. Regelverk og eventuell karantene er et felt politikere må ta til etterretning.

 

Hadde du kunder fra barnehage eller grunnskole da du jobbet i PR-byråer?

Nei. Da jeg jobbet i Burson-Marsteller 2012–2014 deltok jeg imidlertid i to prosjekter for aktører innen videregående skole og høyere utdanning.

 

Politikere i dagens regjeringsapparat er blitt kritisert for å ha tette familiebånd til hverandre. Har du tette familiebånd til noen andre i regjeringsapparatet?

Jeg er eneste politiker i familien, men som politiker får man jo etter hvert andre politikere som venner.

 

Du får et bredt ansvarsområde. Er det noe du brenner spesielt for?

Livet med vår ett år gamle sønn har åpnet øynene mine for verdien av barnehagens innhold og for at gutter sakker akterut når det gjelder skoleprestasjoner.

 

Hvilken kjent person ville du hatt som lærer?

Kan jeg svare min bestefar, Halvor Midtgarden? Han var rektor ved Rjukan skole og er død nå, men hans engasjement og fortellerevne gjorde sterkt inntrykk på meg da jeg var liten.

 

Hvem ville du gitt straffelekse?

USAs president Donald Trump. Han trenger straffelekser i det meste, men et sted å begynne er menneskerettigheter og folkeskikk.

 

Du får holde en undervisningstime for Norges befolkning. Hva handler timen om?

Verdien av åpenhet og toleranse i en tid av skumle strømninger både i Europa og i verden.

 

Hva er ditt største fortrinn?

Jeg er ganske ryddig og strukturert, men det betyr også at jeg kan streve med å ta til meg uryddig presentert innhold.

 

Hvilke lag og foreninger er du medlem av?

Høyre, og SATS.

 

Hva har du lagt ut på Facebook sist uke?

5. april la jeg ut at jeg har fått ny jobb.

 

Hva er din favorittbok?

Bøker. De er «min favorittbok». Blant svært mange forfattere er Paul Auster og Carl- Johan Vallgren to jeg setter høyt. 

 

Hvilken bok har du skrytlest?

I mangel av én boktittel må jeg nok innrømme at jeg kan ha gitt inntrykk av å ha lest ut bøker jeg bare har kommet halvveis i.

 

Hva gjør du for å få utløp for frustrasjon?

Jeg snakker om det som frustrerer meg.

 

Hvem er din favorittpolitiker?

Jeg må jo nesten svare sjefen. Dessuten vil jeg trekke fram både Høyres og andre partiers ungdomspolitikere. De utfordrer og tenker nytt.

 

Hvilke tvangshandlinger har du?

Å sjekke mobilen. Det er kanskje ikke en tvangshandling, men ikke langt unna.

 

Hva er ditt bidrag for å redde verden?

Familien har ikke bil.

Powered by Labrador CMS