Feilutbetalt kan stønad kreves tilbakebetalt i de tilfeller hvor medlemmet har forårsaket feilutbetalingen ved uaktsomt eller forsettlig å gi feilaktige eller mangelfulle opplysninger til Nav. Arkivfoto: Utdanning

Tilbakebetaling av feilutbetalt stønad fra Nav

Det er ikke uten videre slik at Nav har rett til å kreve tilbake stønad selv om pengene er utbetalt feil.

Nav utbetaler med jevne mellomrom for mye stønad til et medlem. Dette kan skyldes at Nav har fått mangelfulle opplysninger fra medlemmet, eller det har skjedd en svikt hos Nav.      

Dette er spalten Lov og rett fra Utdanning nr. 17/2016

Å motta et tilbakebetalingskrav vil ofte oppleves som dypt urettferdig for medlemmet. Pengene er som regel forbrukt, og det er økonomisk belastende å betale tilbake.

 

Det er ikke uten videre slik at Nav har rett til å kreve tilbake stønad selv om pengene er utbetalt feil. Særlig gjelder dette der Nav er årsaken til feilutbetalingen, medlemmet er lite å klandre og det har gått lang tid siden pengene ble utbetalt.

Regler for når Nav kan kreve tilbake feilutbetalt stønad finnes i folketrygdloven paragraf 22-15. Bestemmelsen skiller mellom to tilfeller.

For det første kan feilutbetalt stønad kreves tilbakebetalt i de tilfeller hvor medlemmet har forårsaket feilutbetalingen ved uaktsomt eller forsettlig å gi feilaktige eller mangelfulle opplysninger til Nav. Stønadsmottakere har plikt til å underrette Nav om enhver endring som er avgjørende for retten til utbetalinger. Bestemmelsen gjelder også i de tilfeller hvor medlemmet unnlater å gi opplysninger til Nav. Det kan for eksempel være at medlemmet ikke har opplyst om endringer i inntekt eller stillingsprosent.

 

Dersom årsaken til at Nav har fått feil opplysninger er at medlemmet med viten og vilje unnlater å gi opplysninger, vil Nav alltid kunne kreve feilutbetalingen tilbake. Medlemmet har da opptrådt forsettlig.

Nav kan imidlertid også kreve tilbake feilutbetalt stønad i de tilfeller hvor medlemmet uaktsomt har gitt feil eller mangelfulle opplysninger. Å opptre uaktsomt innebærer at man har opptrådt i strid med det en alminnelig fornuftig person ville gjort i en tilsvarende situasjon.

For det andre kan feilutbetalt stønad kreves tilbakebetalt i tilfeller hvor feilutbetalingen skyldes feil hos Nav og medlemmet «forsto eller burde ha forstått» at utbetalingen var feil. Feilen kan for eksempel skyldes en svikt i saksbehandling eller kontrollrutiner hos Nav.

 

I vurderingen av om medlemmet forsto eller burde ha forstått om utbetalingen var feil, vil det være avgjørende hvor åpenbar eller synbar feilen var for medlemmet. Sentralt i vurderingen er hvilken informasjon medlemmet har fått i for eksempel vedtak, orientering om rettigheter og plikter, på utbetalingskort eller lignende. Medlemmet har videre en plikt til å følge med på   utbetalinger til konto og utbetalingskort fra Nav. Hvis medlemmet ikke burde ha forstått at det har skjedd en feil, anses vedkommende å være i aktsom god tro. Dersom feilutbetalt stønad er mottatt i aktsom god tro, kan kun det beløp som er i behold, kreves tilbake.

Dersom vilkårene for tilbakekreving er oppfylt, skal Nav vurdere om det foreligger særlige grunner til at feilutbetalt stønad likevel ikke skal kreves tilbake. Hvorvidt det foreligger særlige grunner må vurderes konkret i den enkelte sak. På bakgrunn av denne vurderingen kan tilbakebetalingskravet reduseres helt eller delvis.

I folketrygdloven paragraf 22-15 fjerde ledd nevnes følgende eksempler på momenter som tillegges vekt i vurderingen:

  • Graden av uaktsomhet. Jo mer medlemmet er å klandre for at det har blitt utbetalt for mye, jo større grunn er det til å kreve tilbake.
  • Størrelsen på det feilutbetalte beløpet. Sett fra samfunnets side vil det være større grunn til å kreve tilbake store beløp enn små beløp.
  • Tidsmomentet. Dersom det har gått lang tid siden feilutbetalingen skjedde, er det mindre grunn til å kreve det feilutbetalte beløpet tilbake.
  • Om feilen helt eller delvis kan tilskrives Nav. Hvis Nav er mye å bebreide, er det mindre grunn til å kreve det feilutbetalte beløpet tilbake.
Powered by Labrador CMS